top of page
  • Iva Zezulová, DiS.

Nepijme to!


Už jsem dávala v létě nějaké fotky na náš facebookový profil. Kdo viděl, tuší o čem bude řeč :-) Rozmohl se nám zde taková nešvar, řekla bych nešvar napříč světem. Namísto čisté vody, všichni, masírováni reklamou - jakoukoliv, kupujeme sladké, sladké a pouze sladké. Chápu, že to chuťovým pohárkům více lahodí, ale....

Včera jsem seděla asi 15 minut před supermarketem. Pozorovala košíky.

Količka, fantička, jeden energeťáček, druhý energeťáček, dewička a další. Jedna balená voda (škoda toho plastu - ale chvála alespoň za vodu) cca za 10 minut, jedna, jen jedna? Mladí, staří, teen - všichni. Ti s rozumem i ti bez něj. Ženy, muži, maminky, tatínkové. Všichni. Vídám ty pusinky nonstop. Vy si stěžujete na četné výplně v ústech, odvápněné krčkové oblasti zubů, drhnete to pravidelně, lískáte mezizubním kartáčkem a stejně tam ty kazy po čase ZASE jsou? Případně to nelískáte ani mezizubním kartáčkem a pak se už vůbec nedivte.

Možná by stálo za zvážení, zda nemá psát tento článek zubař, který vrtá, vrtá, vrtá a nedělá nonstop nic, než vrtá kazy od sladkého. Ale zbylo to na mně :-) Naše sladké nápoje jsou přeslazené díky cukrům - to je známá věc. Leč obsahují i kyselinu fosforečnou, která odvápňuje - jak sklovinu, tak může odvápňovat i kosti a tím způsobovat osteoporózu (v těch opravdu nehezkých a závažnějších případech) . Defekty po odvápnění skloviny jsou NEvratné, zuby nevypadají na pohled zdravě a při nedostatečném čištění vznikají velmi snadno kazy, kdekoliv.

Jak to funguje? Jednoduchý cukr je všude. Dáváme ho do úst ať už v pevné formě ve smyslu čokoška, lipíčko, bonbónek a spol, tekuté formě ve formě pitíček a námi vyfocených dobrot (i těch ostatních samozřejmě). Nebo dokonce i něčím mezi v podobě přesnídávek v ,,cucacích pytlíčcích,, alá rychlá sváča pro děti. Díky ústním bakteriím (a věřte mi, že je máme všichni) se jednoduchý cukr rozkládá na kyseliny. Tyto kyseliny rapidně snižují pH a tím přivádějí neutralní prostředí úst do prostředí kyselého. V kyselém prostředí se odvápňuje sklovina zubu. Pokud tento proces opakujeme do ,,zblbnutí,, - protože si nemůžete se závislostí na sladkém pití nebo ionťáku a tomu podobných pomoci. Dozajista se dočkáte časem přírůstků v podobě kazu - jednoho, dvou, tří ..... o to rychlejší to bude, pokud nebudete dobře/ideálně čistit. pH úst se po cca 20/30 minutách navrací do neutrální hodnoty (při této hodnotě se sklovina neodvápňuje). Každopádně pokud opět ucucneme, užďobneme čehokoli sladkého, děj se opakuje. Stále dokola a dokolečka. Což znamená, že kyselé prostředí v ústech je tam nonstop a také se nonstop odvápňuje sklovina zubu (což znamená rychlejší proces vzniku kazu) a vrty vrt, případně platíme a platíme. TEORIE DOST! Nemám ráda dlouhé povídání o tom samém dokola a vím, že toto téma se propírá velmi často. Nechme promluvit fotku a třeba příště sáhnete po kohoutkové vodě než po těch šílených, plastových a předražených sladkých hrůzách, které neprospívají jak zubům, tak hladině cukru v krvi, vaší váze ba dokonce ani vaší peněžence. A už vůbec to nekoupíte svému milovanému dítku.

POKUS V KELÍMCÍCH!

V létě jsem nakoupila nápoje ,,hromadného ničení,, (v krámu jsem se trošku styděla, přece jen jsme na malém městě) a koupala v nich třenové zuby dospělého člověka (děkujeme paní doktorce Karpíšků a děkujeme ortho pacientům, že nám je zanechali v ordinaci). Každé 2-4 dny jsem měnila obsah kelímku a zuby se koupaly nonstop měsíc v nálevu.

Myslím si, že fotky, které jsem nijak neupravovala (po 30-ti dnech hore nad textem, po prvním týdnu vpravo v mřížce) jsou absolutně názorné a lze si z nich udělat náhled na přecukřené nápoje. MŇAM! Čité vodě ZDAR! A přestaňte to zvěrstvo pravidelně pít a dávat svým dětem :-)

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page