Brambůrky, kola a kysané zelí

April 5, 2019

 

 

Poslední dobou si ve své praxi všímám lidí, kteří již prošli dentální hygienou, byli poučeni, jak se správně o své zuby starat, a vše pečlivě dodržují. Přesto se sem tam nějaký ten kazík udělá. Rozhodl jsem se nad tím zamyslet a podívat se do problematiky ještě dál.

Ústní dutina je plna všech možných mikroorganismů. Jsou jich miliony – baktérie, kvasinky atd.. Některé baktérie naleptávají zubní sklovinu a způsobují vznik zubního kazu, jiné zase podporují vznik zubního kamene. Řekněme, že u zdravého člověka je mezi všemi druhy mikroorganismů jakási rovnováha. Pokud je tato rovnováha narušena, jedna skupina bakterií začne mít převahu nad ostatními, začnou se pak projevovat následky jejich působení. Naším cílem je tedy snažit se nastolit ideální stav rovnováhy.

Ale jak na to? Na tohle zatím není jasná odpověď. Správné čištění zubů je naprostý základ, bez kterého se nedá obejít. To je jasné. Ale to je jen první krok, který naprosté většině lidí stačí. Další krok je snaha dodat do ústní dutiny ty „hodné“ kmeny bakterií ve formě různých probiotik. Na trhu se dají sehnat buď ve formě kapek, nebo tablet. Má to slibné výsledky. U nás v praxi jsme dali pár pacientům reklamní vzorky. Bohužel efekt se prokáže až po nějaké době pravidelného užívání.

Další věc, kterou musíme vzít v úvahu, je složení naší stravy. Ano, každý z nás ví, že cukr je největší nepřítel. Cukr je pro bakterie něco, jako je benzín pro auta. Je dobré zamyslet se nad tím, kde všude se ještě cukr nachází. Třeba takové brambůrky, to je velmi bohatý zdroj škrobu, ze kterého velmi snadno a rychle vznikne cukr. Všichni dobře víme, co se stane po rozkousání brambůrek v našich ústech. Vytvoří se taková mazlavá hmota, která pěkně ulpívá na zubech. Netřeba dále pokračovat.

Strava ale není jenom o tom vyhýbat se cukru. Je to víc zamotané, než si myslíme. Jak jsem se zmiňoval dříve v článku o probiotikách. Je dobré snažit se do svého jídelníčku zakomponovat potravu, která sama obsahuje již nějaké ty živé kultury. Bavíme se o celé řadě jogurtů a tomu podobných potravin. Sýry, které zrají, jsou také dobrým zdrojem. Vlastně většina potravin, které procházejí procesem kvašení, neboli fermentací, jsou dobrým zdrojem nejrůznějších „hodných“ bakterií. Kysané zelí je velmi bohatý zdroj aktivních kultur. Máte rádi pivo? Taková nepasterizovaná dvanáctka nejen chutná na jazyku.

Na závěr chci říct, že pokud do sebe budete v jednom kuse lít nepasterizovanou dvanáctku, nebude to mít takový efekt na mikrobiální rovnováhu v dutině ústní, jak se může zdát z tohohle článku. Všeho samozřejmě s mírou a snažit se jíst co možná nejrozmanitěji. A na prvním místě je VŽDY dobrá hygiena dutiny ústní.  

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko