top of page
  • Iva Zezulová, DiS.

“Mně se ten kámen zase udělal!”

Sedí mi v křesle a opětovně si stěžuje na nový kus zubního kamene v dolní čelisti... ”Představte si, zase ho tam mám.” A co myslíte? ... měl ho tam... :-)

 

Tak si napřed asi ujasníme, co to ten zubní kámen alias kámen vlastně je a jak vzniká. NÉ, nedědíte ho a není ani z tvrdé vody :-) Zubní kámen je materiál, který na zubech, ale i zubních náhradách, vzniká z nedostatečného čištění. Věc se má tak, že nevyčistíme (ve škole nám říkali, že máme říkat nedočistíme, že to méně bolí, ale valná většina pacientů opravdu nevyčistí - alespoň, co se první návštěvy DH týče). Povlak, který stereotypně zanecháváme na zubech se po cirka měsíci (u někoho dříve u někoho později i mnohem později) se začne přetvářet v zubní kámen. JAK? Do zanechaného povlaku nebo-li jídla se zachytávají minerály ze slin. Věděli jste, že sliny jsou voda a xy-moc minerálů? Tak právě tyto minerály ze sliny, kterou vlastníme všichni, nám dopomáhají k utváření zubního kamene. Někomu více, někomu méně, ale vždy všem, pokud špatně čistíme. TOŽ, co je zubní kámen jednou větou? Ztvrdlé jídlo na zubech. Nic víc, nic míň. Amen.

A teď tu bude spousta rukou nahoře, že si stejně nečistí a kámen se jim nedělá (nehlašte se, lepší nevědět), nespravedlivé, proč!? Všeobecně řečeno a neříkám, že to platí na všechny, se můžeme rozřadit na kaziče a kameňáky. Typický kazič bude celý svůj život řešit výplně, kořenové kanálky, korunky, když bude hodně ouvej dojde i na trhání. Kámen u něj najdeme pomálu, ale výplní bude mít v ústech nespočetně. Tento typ člověka bude mít sliny tekutější (bude tam více vody a méně minerálů, které pomáhají vzniku zubního kamene, ale i remineralizaci zubní skloviny, rozumějte sebereparativnímu procesu slin ku zubní sklovině, aby nevznikaly kazy). Kameňák oproti kazičovi nebude mít zub samou výplň, ale šutr bude všude, kam se podíváte. Velkým problémem pro kameňáka bude parodontóza. Takže pokud to dopracuje až tak, také se trhání/vypadávání zubů dočká. Slina bude hutnější, lepivější a bude plná minerálů (proto se kameňákovi dělá mnohem více zubního kamene a kazy si tak netroufnou, protože máme dostatek minerálů na obnovu/remineralizaci skloviny).

NE! Nefunguje to vždycky. najdou se výjimky, které nikdy čistit nebudou a budou v pohodě a vy jim budete všichni závidět, bohužel :-) Ale život zkrátka je nespravedlivý. Každopádně, najdou se i takoví chudáci, kteří budou čistit o stošest a stejně to s nimi půjde z kopce. jsou to dva extrémy, kterých je minimálně, ale potkáte se s nimy. ALE! Drtivá většina z vás, která tento článek čte je něco mezi ,,Ka,, a ,,Ka,,, případně jste kameňák nebo kazič. TAKŽE?! Co s tím?! Coby, čistit :-) ČISTIT, ČISTIT, ČISTIT. Kazič čistí aby neměl kazy, kameňák čistí aby neměl káme a typ mezi čistí, aby neměl ani jedno.

ČIŠTĚNÍ! Správně, všim, čím by jsme měli (mezizubní čistění, kartáček, případně solokartáček). A! PRAVIDELNĚ! Co to znamená? Dvakrát denně kartáček a jednou denně, ideálně večer, mezizubní čistění. Nezapomenu opět připomenout, že né všechny kartáčky v drogerce jsou skvělé, existuje i jiná velikost mezizubního kartáčku než 0,4mm, mezizubní nití a mezizubním kartáčkem je rozdíl a pasty jsou různé, pro různé druhy uživatelů. Vše tohle se dozvíte na dnetnální hygieně, takže pokud váháte, jděte, nechte si poradit a spaste vaše zuby. Kameni ZDAR! PS: Znáte film RRRrrrr!!! (děkuji trololol.cz za poskytnutí obrázku)

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page