top of page
  • Iva Zezulová, DiS.

Aby bílá bílou byla - 3. a poslední část

Hurá, je to tady, dnes dám konečně stop celému bílému tématu a na chvilku si oddechnu. Co jsem Vám ještě slíbila? Bylo by asi dobré, kouknout na to, jak typ bělení, které užívám v ordinaci funguje po letech. Nejkrásnějším příkladem - i pro mě, jako dobělovače ,,flinka,, je můj kamarád Michal. Myslím si, že až bude článek číst, roztáhne se ta jeho dokonalá pusa od ucha k uchu a v monitoru se odrazí bílý odlesk jeho zubů. Michal je typickým příkladem kombinovaného bělení, které šlo hladce a mělo - světe div se, opravdu krásný výsledek. Je to prací mou (fuj, fuj smrdí), kvalitním bělícím systémem a tím, že Michal je dokonalý puntičkář a doběluje zuby opravdu absolutně pravidelně. Po dentální hygieně, kterou má v malíčku (a stejně chodí jednou za 6 měsíců) jsme se k otiskům pro zhotovení nosičů dostali v březnu 2016, hned na to proběhlo ordinační bělení a Michal pravidelně jednou za měsíc doběluje. Doba se mu krátí a dostáváme se do fáze, kdy bude stačit dobělování jednou za 3,4 měsíce. Poté již dle potřeby a pocitu. Hurá!

Měla jsem Míšu v křesle 3.4.2018, tedy po dvou letech od prvního bělícího aktu. Fotky asi vypovídají za vše. Závěrem k ukázce bych chtěla říci, že Michal samozřejmě bílé zuby již nevidí. Každý si na odstín zvykne a nepřijde mu již dostatečně bílý. Ještě, že máme ty vzorníky a můžeme měřit barvu před a po, aby byla viditelně odměřená a pacient byl klidný. I já se stále vracím ke vzorníku a přesvědčuji se, že po 4 letech je odstup mé barvy stále minimální a s barvou zubů jsem nadmíru spokojená. ZÁVĚREM si neodpustím shrnutí tohoto bílého psaní. Barvu skloviny udává zubovina, protože sklovina je absolutně průhledná. Proto jakékoliv přípravky, které aplikujete doma po dobu pár minut s jakýmkoliv zázračným složením nefungují. Pakliže bělení neobsahuje peroxidy/karbamid peroxidy a neaplikují-li se na několik hodin do úst po dobu několika dní doma (protože prostoupit do zuboviny a změnit barvu tohoto materiálu není tak jednoduché a ani sebelepší patent to zkrátka za dvě minuty v koupelně nezvládne), či poté na několik minut v sériích v ordinaci, nemůžeme mít bílo.

Bělte kvalitně, pakli-že už bělíte. Nevěřte všemu, co má na sobě napsáno magický nápis whitening a už vůbec nespoléhejte na to, že když se produkt prodává v ČR a je ,,testován,, - že je ideální na denní užívání a bezpečný všem. Věřte tomu, co Vám doporučí odborník, ne lajk. Trh je plný různých produktů, 99% zkrátka nebělí - není peroxid, není bělení a nepomohou Vám ani přírodní látky, bohužel. Pokud se již nad něčím z obchodu či odkudkoliv ohlížíte a koukáte na fotky před a po, které vás lákají. Ujasněte si co vidíte. Pokud má fotka jiný podtón barvy pleti. Vidíte, že pleť je na jedné fotce světlejší a na druhé nikoli - bude asi něco špatně - stalo se to i mně v ordinaci. Je patrné, že fotky Michala nejsou ideálně vyváženy - nemám kruhivý blesk a fotím pouze telefonem v odlišné síle světla a jiné denní hodině. Leč, od toho máme speciální vzorníky, které neklamou. Věřte fotkám zubů s jasně daným ohodnocením barvy skloviny a chtějte je vidět. Valná většina fotek je totiž po užití ,,bělícího,, přípravku prostě zesvětlená v programu a nebo přesvícená světlem. Je to tak jednoduché. Bělení provedené specialistou nepoškozuje zubní sklovinu, je-li uděláno správně dle lege artis. Odstín barvy zubů, pokud je vyběleno kvalitně, doběluje se a vše je tak, jak má, vydrží léta letoucí. Ta dřina za to stojí :-)

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page