top of page
  • Iva Zezulová, DiS.

AP24 Whitening Fluoride Toothpaste

Vím, že jste čekali na poslední díl Aby bílá bílou byla, ALE! Tento příspěvek zkrátka musím vmezeřit. Ve výsledku, svým obsahem také k bělení spadá. Asi před třemi týdny jsem na facebooku našla inzerát/nabídku hromadného objednání pasty, která má bělit zuby bez peroxidů, která nevykazuje po užití na zubech žádnou citlivost, může se užívat neustále. A! Kterou dokonce mohou užívat i děti. Světe div se - i děti a bělící pasta.

 

Tak jak to tedy je a není s tím bělením. Když jsem po pastě a jejích kupcích koukala, občas se objevil obrázek s před a po. Některé fotky byly vydařené, některé ne-tolik. Každopádně, stále byl na obrázcích dost velký posun v barvě zubů kupředu. Říkala jsem si, že by konečně něco, co mohu svým citlivým pacientům doporučovat, s čím budou alespoň trošku spokojeni, co jim pomůže s barvou zubů. Případně budu doporučovat pacientům, kteří do bělení nechtějí investovat. HURÁ objednat a kouknout se na ten zázrak. Pocity jsem měla před dodávkou smíšené, těšila jsem se a zároveň přemýšlela nad tím, proč o ní nevím, proč se o ní nezmiňují dealeři, proč se o ní nemluví na asociaci dentálních hygienistek. Proč zkrátka s těmito účinky není víc vidět. PŘIŠLA. PŘEDÁNA - děkuji.

První pocit z krabičky, bílo-zelená kombinace není nijak násilná. Tuba veliká. Víc než tuba mě zajímalo složení. Já chemikář s chemií ze střední školy jsem rozuměla tak polovině. Na tu druhou polovinu jsem koukla s pomocí googlu. V hledání a vyťukávání složenin a zkratek jsem narazila na články na českém emimino.cz, kde jsem se pak dobrala k dalším článkům ze zahraničí a začala jsem se lehce prokousávat k informacím, protože z facebooku a informací, když mi byla pasta dávána vím, že se má čistit ideálně bez vody, každý den tolikrát, kolikrát jsem zvyklá, klidně i častěji než 2x denně. Facebook a informace psaly, že pasta rozjasňuje zuby, že pokud jste kuřáci, pijáci kávy a vína, že pomůže. Pasta odstraní skvrny, tmavé fleky a díky svému složení zesvětlí až o 63%. mohou ji používat těhulky i děti, je bez cukru, bělidel a peroxidů. Může se užívat každý den a zhruba po týdnu by měl přijít již nějaký efekt.

Toť vše.

Chápu, že běžnému uživateli stejně krabička s nápisy ingrediencí nic neřekne, ona totiž ani nijak extrémně škodlivá není a dá se říci, že pasta se složením podobná pastám běžným v pultech drogerií a imaginárních pultech na e-shopech. Peroxidy v tom zaručeně nejsou. Ale! Pasta obsahuje oxid titaničitý (na obalu CI 77891). což je látka, která se hojně využívá jako pigment do nátěrových hmot, barvivo v potravinářství či jako účinná složka některých opalovacích krémů. Dle mého názoru, právě tato složka může za to, že zuby jsou po vyčištění bělejší. ALE NA JAK DLOUHO? Asi tak na hodinu, než se z povrchu skloviny pigment ošoupe. Případně na tak dlouho, dokud pastu budete užívat. Po vysazení ,,bělost,, odejde. To by mi stále ještě tak nevadilo a chápala bych, že by někdo za rok neustálého používání zaplatil 350,- x 4 tuby(cca na 12 měsíců). Stále se to první 3 roky oproti běžnému bělení vyplatí. Dál? Dále jsou tam samozřejmě SLS (Sodium Lauryl Sulfate a Sodium Sulfate) - pěnidla. o kterých se diskutuje, že jsou ve velkých množstvím zdravotně závadná. Avšak v našich poměrech se SLS dává téměř do každé pasty a myslím si, že pokud opravdu nebudete polykat pastu a konzumovat ji ve velkém, nebude to mít velký dopad na vaše zdraví. Ale přemýšleli jste o tom, kolik toho spolyká vaše děťátko, když mu tuhle bělící pastu dáte do pusy? Forma fluoridů, které pasta hlásá hned v druhé řádce není nijak extra skvělá - ale ano, jsou tam, alespoň nějaké. Leč, žádná sláva. DÁL. Cyklamát sodný (sodium cyclamate, na krabiččce Sodium sacharin) je umělé náhradní sladidlo, asi 30–50× sladší než cukr. Odkaz na tuhle krásnou přísadu máte zde (https://cs.wikipedia.org/wiki/Cyklam%C3%A1t). Ve zkratce. V některých zemích pro jeho podněcování vzniku rakovinových tumorů či vrozených vad, je zakázáno ho prodávat. Tož, ano, cukr to přímo neobsahuje, ale tahle potvůrka také není příliš vhodná :-)

A stačí, určitě by větší chemik než já našel ještě další a další, ale to by jste ten článek nedočetli. A TO NEJHORŠÍ NAKONEC. pastu i přes tyto krásy ve složení, varovné články na internetu a šťourání se v tomto tématu, jsem přeci jen jednou do úst dala. Složení není chuťově nijak nepříjemné, ale co nepříjemné a to brutálním způsobem je, je ta abrazivita. To znamená, že jsou v pastě a v nemalém množství drsné částice, které drhnou vaši sklovinu dvakrát/třikrát denně? Už víte, co drhne ty pigmenty a fleky od pochutin dolů? Opravdu chcete zuby čistit brouskem dvakrát denně? Viděla jsem to u pacientek několikrát, když si koupily pudr (kdo četl článek Aby bílá bílou byla, ví) na zuby. Stačily dva,tři měsíce a zubní sklovina byla na dobro poničená, a bylo to vidět, bohužel. SEČTENO PODTRŽENO. I kdybych si řekla, že pastu doma nejíte (až na ty děti), že skvěle čistíte a nižší přísun fluoridů, které nejsou v top formě vás tedy nijak neohrozí na vzniku kazu a že se nějak smíříte s těmi ostatními přísadami, které nejsou výběrové a mohou působit komplikace. Kvůli těm abrazivům, které opravdu v pastě musí cítit opravdu každý, NE!!!!! NE KAŽDÝ DEN, NE NASUCHO, NE, A NEJVĚTŠÍ NE - DĚTEM! Jednou za měsíc, asi neublíží (leč nepomůže). Ale na denní používání, prosím ne. A pokud ano, riskujete. Závěrem, tato pasta nebělí, pouze barví po dobu užívání. Trvalý efekt bych v ní nehledala. A negativ má více než pozitiv. BOHUŽEL.

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page