top of page
  • MUDr. Aleš Bohuslav

Rentgen jako neviditelné záření

Pacienti se mě občas ptají, jestli je rentgenové vyšetření nutné. Kolikrát ho i odmítají ze strachu z ozáření. Před možná 50 lety, kdy tato technologie byla ještě v plenkách, bych to chápal. V dnešní době však máme velmi přesné rentgenky (zdroj záření) a velmi citlivé digitální senzory. Celý systém musí být naprosto přesně seřízen a je pravidelně přeměřován a kontrolován certifikovaným pracovníkem. Tohle vše má za následek, že ve vzdálenosti 2 metrů od zdroje, mimo směr paprsku, je záření již neměřitelné.

Teorie

Rentgen je ionizační záření. Takové záření se vyskytuje kolem nás ve volné přírodě, kde zdrojem jsou různé látky v zemské kůře, nebo záření přicházející přímo z kosmu. Pro vysvětlení, jaký vliv má záření na lidské tělo, potřebujeme znát tzv. ekvivalentní dávku. Zjednodušeně je to dávka, kterou přijme organismus s ohledem na druh záření. Ovšem různé tkáně lidského těla jsou různě citlivé na ozáření a proto se musí započítat ještě tzv. váhový faktor dané tkáně a výsledkem je efektivní dávka. Jednotkou je 1 Sievert (Sv). Je to poměrně velká hodnota, proto používáme spíše milisieverty (mSv).

V následující tabulce je zobrazeno riziko v závislosti na velikosti efektivní dávky.

Jak jsme na tom s velikostí efektivní dávky v zubní ordinaci? 1 rentgenový snímek zubů (digitální senzor) 0,001-0,003 mSv 1 panoramatický snímek (digitální senzor) 0,005-0,015 mSv 1 CBCT (dávka záleží na velikosti pole) 0,020-0,080 mSv

Jak jsou na tom jiná RTG vyšetření?

1 rentgen končetiny méně než 0,01 mSv

1 rentgen plic 0,02 mSv

1 rentgen prsou (mamografie) 0,1 mSv

1 rentgen břicha 1,0 mSv

1 CT hlavy (počítačová tomografie, tunel) 2,3 mSv

Příklady efektivní dávky v běžném životě:

požití jednoho banánu 0,0001 mSv

přírodní záření na člověka na území ČR za den 0,007 mSv

přírodní záření na člověka na území ČR za rok 2,5-3 mSv

let letadlem 4000km (Praha – Dubaj) 0,04 mSv

dávka z jaderné elektrárny vzdálené 50 km (za rok) 0,0001 mSv

dávka nutná k projevu nemoci z ozáření (jednorázová) 400,0 mSv

smrtelná dávka (jednorázová) více než 4000,0 mSv

Ochranné pomůcky

V zubní ordinaci se používá ochranný límec na štítnou žlázu a ochranná zástěra na trup. Límec nám slouží zejména při rentgenování zubů. Kolikrát jde paprsek zcela mimo štítnou žlázu, přesto límec používáme vždy. Při panoramatickém rentgenu (OPG) límec nepoužíváme, protože díky směru paprsku, který jde zpoza hlavy, nemá žádný ochranný význam. Naopak nám může snímek znehodnotit a celý proces se pak musí opakovat, kdy dochází ke zbytečnému dalšímu ozáření. Ochranná zástěra nám chrání zejména naše rozmnožovací orgány. Nutno ale podotknout, že při žádném rentgenování v zubní ordinaci nedochází k jejich ozáření! Ale pro klid duše dáváme zástěru dětem a těhotným ženám, pokud je musíme rentgenovat.

Těhotné ženy

Dle SÚJB (Státní úřad pro jadernou bezpečnost) jednorázová dávka poškozující plod je 100 mSv. Při dávce 1 mSv je riziko vzniku nádoru 0,006%. Nutno ale podotknout, že se bavíme o přímém ozáření plodu. Dávka z jednoho rentgenu zubů je přibližně 500x menší. Pokud to není nezbytně nutné, těhotné ženy nerentgenujeme. Když však taková situace nastane, vždy se používá ochranná zástěra, která odstíní veškeré záření.

Z toho všeho plyne, že pokud se jedná o rentgenové vyšetření, není nutné se čehokoliv obávat. Obdržené dávky jsou opravdu minimální. I přes to se používají ochranné pomůcky, které vše ještě jistí. Když vezmeme v úvahu zisk na jedné straně a zátěž pro pacienta na straně druhé, jednoznačně převažuje zisk.

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page