top of page
  • Iva Zezulová, DiS.

Dentální hygiena, co to, proč to?


Dentální hygiena Tachov

DENTÁLNÍ HYGIENA!

Jsem dentální hygienistka. Mou každodenní pracovní (vlastně i nepracovní) náplní je čištění zubů v ordinaci (i doma). Čistím zuby každý den, 7 dní v týdnu,12 měsíců v roce svým pacientům i sobě. Mou snahou je seznámit pacienta s jeho dutinou ústní, zbavit jej veškerých nečistot, které se na zubech vyskytují. Kulantně se pacientovi snažím vysvětlit, že jeho domněnka o super-hygieně nemusí být vždy zcela správná, a zároveň mu navrhuji, jak a čím zefektivnit samotné domácí čištění. Někdy máme k dokonalosti jen krůček, někdy schody do osmého poschodí panelového domu. Ať je to tak, či onak, pokud se chce, zvládneme i mrakodrap.

Dentální hygiena je porevoluční obor, který přišel z Ameriky (1913). V ČR se obor ještě stále pomalu zabydluje, hledá si své místo na trhu, hledá si své následovníky - jak z řad profesionálů tak i z laické veřejnosti. Podvědomí o dentální hygieně pomalu stoupá a hygienistky se dostávají i do odlehlejších městeček. Média hlásají o čištění velmi často a veřejnost je k problematice stále více přibližována, hurá!

 

Chtěla jsem být vždy psychiatr, nejsem. Nezvládla jsem studium na lékařské fakultě a teď jsem za to ráda. Stala se ze mne hygienistka s diplomem z VOŠ. Mnozí řeknou, jenom ,,voška,, ale znáte to... nejde o to, co jste kde, ale jak to děláte potom. Na školu mne uvrtal doktor Brachtel, díky Zdeňku :-) Nevěděla jsem o dentální hygieně o nic víc než 90% lidí přicházejících ke mně do ordinace nyní. Postupem času jsem ale procitla. Škola mě bavila, protože jsem měla volněji. Učení nebylo tolik jako na lékařské fakultě a praxe byly fajn. Proplula jsem velmi dobře. Po škole přišlo, myslím si, že ještě stále přichází, malé vystřízlivění z ideálů nalitých během tří let od kantorů. Ale v názorech proč a jestli opravdu chodit na dentální hygienu jsem tvrdší než kdy jindy. Chodit pravidelně na dentální hygienu znamená pro vlastníka zubů kromě peněžní stránky samá pozitiva. Ale pevně doufám, že každý, kdo nad tím bude malou chvilku uvažovat, si spočte matematikou základní školy, že dva kazy s bílými výplněmi za rok stojí stejně jako dentální hygiena dvakrát ročně. Otázka na vás - je lepší mít své zuby nebo zuby se záplatami? Nedej bože korunky nebo můstky? O zubech do skleničky snad ani nemluvě, brr...

Dentální hygiena není estetika v pravém slova-smyslu. Nepředstavujte si ,,zubní welness,,. Hlavní úlohou hygienistky je očistit pacientův chrup od veškerých nečistot, které na zubech (korunce, krčku a kořenech) jsou. Nečistotami se rozumí zubní povlak, zubní kámen a barevné pigmentace. Nedílnou součástí hygieny je výběr správných pomůcek a instruktáž správného čištění zubů. Vše je šito na míru pacientových úst, proto nelze jakkoliv konkretizovat a dentální hygienou by si měl každý rozhodně projít. Jestliže si dáváte předsevzetí a přemlouváte se k lepším návykům a přesto to stále samo od sebe nejde, jestliže chcete, aby vám přestaly krvácet dásně a konečně jste se mohli zakousnout do jablka aniž by zůstalo červené, doražte! Dám vám tisíc a jeden důvod, proč opravdu přidat pět minut denně, změnit kartáček, začít mezizubní čištění a jiné argumenty, které změní váš chrup, váš postoj k zubní hygieně a obohatí vaše znalosti :-)

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page