top of page
  • Iva Zezulová, DiS.

Zkusme to i zezadu...


Položme si ruku na srdce, fotit zuby a zubní kámen neumím. Vím to.

A veřejně slibuji, že se to doučím, aby v těch zrcátkách a zrcadlech bylo ostro.

Bude to krátký štěk, nic obsažného, ani duchem na výši.

Co mám na srdci.

Je krásné pondělí. Břicho mám spokojené, je poobědový čas a v kalendáři čtu jméno, které jsem doposud neviděla. Vytahuji registrační formulář, otvírám dveře, vpouštím pacienta. Usedá, vypisujeme. Celkově zdráv, bez pravidelného užívání léků. Na DH nikdy nebyl, zubaře nemá a naposledy před 10 lety (páne jo).

Rentgenuji vás pohledem už když spolu mluvíme, ještě dřív, než se do těch úst podívám. Vcelku to nevypadá zle, alespoň né z pohledu běžného dialogu.

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.

Uf.

Achjo.

PROČ?

42 let. Vidím TO, co skoro nevidíte VY, na horní půlce fotky. Všude v celé spodní čelisti z vnitřní strany zubů. Cca 0,5 - 1 cm vysoká, od řezáků po stoličky, souvislá vrstva ŠUTRU. Všude, kde se kouknu. Je tam. I na podruhé - je tam.

Sahám po předních spodních zubech a zkouším s nimi zahýbat. Jsou to snad maximálně dva milimetry v pohybu, ale cítím to. ACHJO.

Tlumočím přes google translator, že tohle nebude sranda, že je dost pravděpodobné, že až tu skálu sundám, že se zuby začnou hýbat víc. Ale jinou možnost pro pokus o spásu zubů stejně nemáme. Tahle skála prostě musí pryč, jinak by to za čas celé, opravdu celé i s tím kamením vypadlo.

Pacient: ,,Bude to au?,,

Hodinu čistím 7 zubů. V hlavě mi běží, že to bude asi můj ,,rekord,,. Držím zuby, které čistím, protože jinak by se pod tlakem škrabky ohly směrem z pusy a snad i vypadly, samovolně. Dočišťuji co to jde a doufám, že se dásně alespoň lehce zestabilizují, stáhnou, přilepí kolem krčků a zpevní přední zuby.

UVIDÍME.

Objednávám na další termín. Překládám, že to celé bude na delší lokte a ukazuji jak se v ústech pohybovat kartáčkem a mezizubním kartáčkem.

Slovy pacienta.

Čiš-tím, dvakát, třikát ve dnu. Hodně čiš-tím. Ale furt tam kámen.

Vehementně mi ukazuje jak čistí přední stranu zubů horní i dolní čelisti. V mezizubní čistění nedoufám, to je pro něj něco z kosmu...

A čistíte i vnitřní stranu zubů? NE. (Bože... ne...)

Prosím vás všechny, je 21.století. Všude jsou videa, všude je internet, všichni máme chytré telefony do kterých nonstop koukáme. I v těch reklamách, co nemám ráda ty kartáčky jezdí po vnitřní straně zubů. Těch informací je milion milionů.

Pojďme je čistit i zevnitř :-)

Štěku konec.

Čistěte!

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page