top of page
  • Iva Zezulová, DiS.

Slečno hygienistko, ultrazvukem nebo ručně?

Není vše černobílé, to víme asi všichni :-) 

Hromadí se mi dotazy, čím je lepší odstraňovat zubní kámen.

Aby jsme to měli vše ucelené, a protože opakování je matka moudrosti...

Zubní kámen nevzniká z tvrdé vody, jak si mnozí myslí, dokonce se vám netvoří ani díky tomu, že jste podědili gen pro ,,výrobu,, zubního kamene. Tato tvrdá hmota, barvou mléčná až lehce nažloutlá (pokud se bavíme o naddásňovém zubním kameni) se tvoří v ústech ze špatně vyčištěného zubního povlaku nebo-li jídla alias plaku. Všimli jste si někdy nápadně stejného zbarvení povlaku a zubního kamene, aha? Povlak na zubu tvrdne, díky minerálům ze slin, které ho pomalu sytí a cirka po 4 týdnech nedočišťování/sycení máme z měkkého povlaku, povlak tvrdý, těžce odstranitelný štětinami zubního kartáčku - spíše bych řekla neodstranitelný. Asi si zubní kámen můžete ,,rejpat,, nůžtičkami na nehty, či jinou domácí pomůckou, leč počítejte s tím, že sklovina/zubovina či dáseň se zkrátka neopatrným zacházením mohou poškodit. Určitě si neočistíte špatně dostupná místa kolem stoliček a už vůbec nezaleštíte zub tak, aby byl po odpadnutí/odrýpnutí zubního kamene hladký. A aby tak nedráždil a nepřitahoval svým hrubým povrchem ještě více nečistot.

Pokud tedy na zubní kámen docházíte ke specialistovi ... čím že, se čistí zubní kámen?

Ve výsledku máme celé dvě možnosti. Možností jedna je přístrojové odstranění zubního kamene ultrazvukem (ne, není to žádný laser). Ultrazvuk je madlo s kovovou koncovkou, poháněné nožním pedálem - tedy přístroj. Při spuštění nožním pedálem vykonává koncovka jejím hrotem mini-pohyby (záměrně nepíši jaké, neb máme několik variant ultrazvuků a tudíž i několik typů pohybu hrotu - tak hluboko asi zabíhat nebudeme). Můžeme si práci ultrazvuku představit jako mini-kladívečko, které buší do ztvrdlého zubního kamene a ten, díky tomu ze zubu odpadává. Práce koncovky musí být ochlazována, neb se koncovka při kmitání zahřívá. Což znamená, že při ošetření ultrazvukem budete mít v ústech ještě savku pro odsávání slin a vody z ultrazvuku. 

Možností dvě je ošetření zubního kamene pomocí tzv. škrabek. Škrabky jsou ruční nástroje, které nepohání nic krom ruky, prstů ošetřujícího. Pro ošetření celé dutiny ústní ve valné většině případů nestačí pouze jedna a proto je možné na tácku křesla vidět škálu několika škrabek, všemožně zakřivených. Vertikálním pohybem po povrchu zubu se seškrabuje vše, co na něm nemá být.  Škrabky se při užívání nemusí chladit, tudíž odpadává ,,luxování,, vody.

Nejlepší cestou je žádný zubní kámen neodstraňovat, neb tak dokonale čistíte, že se žádný nedělá - ale kolik takových z deseti příchozích bude?

To, že se zubní kámen vyskytuje i pod dásní je více méně, alespoň doufám, již všem lajkům známo (dokonce jsem psala i článek na toto téma https://www.zubatyblog.cz/single-post/2018/05/14/%E2%80%9CMn%C4%9B-se-ten-k%C3%A1men-zase-ud%C4%9Blal%E2%80%9D). Kdo nečetl, přečíst :-) Specialista - ať už dentální hygienistka či v těžších případech parodontolog, sahají přístroji a nástroji i do poddásňového prostoru a očišťují tak kořeny zubů. Možnosti ošetření pod dásní se téměř nemění od možností nad dásní. Pro poddásňové ošetření platí trošku jiná pravidla, ale přístroje či nástroje zůstávají, jako u naddásňového ošetření.

Píši tento článek hlavně proto, aby nevznikala fáma, že je něco lepší a něco horší. Jsem toho názoru, že pokud má ošetřující alespoň nějakou dávku empatie určitě vám nebude odhalené krčky rýt ultrazvukem, aby jste se mohli toho čerstvého vzduchu hezky bez citlivosti nadechnout ... a vezme ruční nástroje. Případně uzpůsobí chod ultrazvuku tak, aby ošetření bylo snesitelné a po ošetření jste citlivost zubů ideálně vůbec nepociťovali. A stejně tak naopak. Mám některé pacienty, kteří nesnesou škrabot škrabek a chtějí raději ošetřit ultrazvukem, pokud to lze, nevidím důvod jim nevyhovět.  Slyšela jsem od pacientů názory různé, pro někoho jsem se škrabkama (protože já raději škrabky) ,,zaostalá,, Někdo přichází s tím, že jim bylo řečeno, že čistit jen ručně je špatně, protože ta voda z ultrazvuku vymeje poddásňový prostor a škrabka ne - doufám, že to teď ta slečna čte, protože já toho názoru nejsem. Neb a jelikož čistit celá ústa jedním rovným nástrojem od ultrazvuku i pod dásněmi a doufat, že to za tou sedmičkou nějak voda vypláchne je dle mého čiré šílenství...

Každopádně!

Pacienti ode mě většinou slyší to, že já dělám převážně ručně. Pokud mi cokoli nejde, zkouším doplnit čištění ještě ultrazvukem (v 99% je to čištění pod dásněmi s koncovkou určenou na ohlazení kořene zubu a ideálně v lokální anestezii od zubního lékaře). Pokud to touto cestou nejde a stále se nepohybujeme z místa ku předu, obesílám ošetřující zubní lékaře pacientů a doporučuji návštěvu parodontologa. Takže ano, mám raději škrabkání, protože jsem si v něm jistější a přijde mi, že jsou pacienti spokojenější, než když jsem je zpočátku brávala ultrazvukem. Ale nemám vůbec problém, když je pacient ošetřen ultrazvukem a je spokojen. Důležitý je výsledek a zda to bude tak, či onak nechávám na výběru pacienta - chápejte tak, že když vidím v očích nebo hlase pochybnosti. Říkám každému takovému, že pokud mu můj styl nevyhovuje, že jsou v okolí i jiné možnosti a že je jistě může vyzkoušet a vybrat si. Rozhodně ode mě neuslyšíte, že ,,můj,, styl čištění zubního kamene je ten nejlepší. Dělám pro výsledek to nejvíc, co mohu, ale s klidným svědomím říkám a vím to, že uspokojit 100% pacientů zkrátka nejde. 

Každý jsme jiný, každý preferuje něco jiného, každému vyhovuje něco jiného a tak by se k pacientovi mělo přistupovat. Asi nelze vše jet stejně, jako na běžícím páse ve výrobě se stejnou formou. Důležitým výsledkem je to, aby pacient odcházel odlehčen od zubního kamene v celé šíři zubů nahoře i dole a ideálně s chutí ještě na dentální hygienu docházet a spolupracovat na zdraví zubů i nadále, protože občas je to na delší trať, že... Je potřeba si uvědomit, že tak jako vám nebude vyhovovat značka automobilu, mobilu, mixéru a jiných věcí, nemusí někomu vyhovovat škrabka či ultrazvuk či styl jakým ošetření probíhá. Někomu nemusí ošetřující tzv. vonět, někdo by raději tohle nebo tamto. Vždy je možnost se v rámci ošetření dentální hygienistkou obrátit někam jinam a pak si zkrátka vybrat, co vyhovuje :-) Každopádně výsledek by měl být vždy stejný - čisto nad i pod dásněmi, plus za nás -  snahou o co nejšetrnější ošetření.

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page