- Iva Zezulová, DiS.
Nepijme to!

Už jsem dávala v létě nějaké fotky na náš facebookový profil. Kdo viděl, tuší o čem bude řeč :-) Rozmohl se nám zde taková nešvar, řekla bych nešvar napříč světem. Namísto čisté vody, všichni, masírováni reklamou - jakoukoliv, kupujeme sladké, sladké a pouze sladké. Chápu, že to chuťovým pohárkům více lahodí, ale....
Včera jsem seděla asi 15 minut před supermarketem. Pozorovala košíky.
Količka, fantička, jeden energeťáček, druhý energeťáček, dewička a další. Jedna balená voda (škoda toho plastu - ale chvála alespoň za vodu) cca za 10 minut, jedna, jen jedna? Mladí, staří, teen - všichni. Ti s rozumem i ti bez něj. Ženy, muži, maminky, tatínkové. Všichni. Vídám ty pusinky nonstop. Vy si stěžujete na četné výplně v ústech, odvápněné krčkové oblasti zubů, drhnete to pravidelně, lískáte mezizubním kartáčkem a stejně tam ty kazy po čase ZASE jsou? Případně to nelískáte ani mezizubním kartáčkem a pak se už vůbec nedivte.
Možná by stálo za zvážení, zda nemá psát tento článek zubař, který vrtá, vrtá, vrtá a nedělá nonstop nic, než vrtá kazy od sladkého. Ale zbylo to na mně :-) Naše sladké nápoje jsou přeslazené díky cukrům - to je známá věc. Leč obsahují i kyselinu fosforečnou, která odvápňuje - jak sklovinu, tak může odvápňovat i kosti a tím způsobovat osteoporózu (v těch opravdu nehezkých a závažnějších případech) . Defekty po odvápnění skloviny jsou NEvratné, zuby nevypadají na pohled zdravě a při nedostatečném čištění vznikají velmi snadno kazy, kdekoliv.

Jak to funguje? Jednoduchý cukr je všude. Dáváme ho do úst ať už v pevné formě ve smyslu čokoška, lipíčko, bonbónek a spol, tekuté formě ve formě pitíček a námi vyfocených dobrot (i těch ostatních samozřejmě). Nebo dokonce i něčím mezi v podobě přesnídávek v ,,cucacích pytlíčcích,, alá rychlá sváča pro děti. Díky ústním bakteriím (a věřte mi, že je máme všichni) se jednoduchý cukr rozkládá na kyseliny. Tyto kyseliny rapidně snižují pH a tím přivádějí neutralní prostředí úst do prostředí kyselého. V kyselém prostředí se odvápňuje sklovina zubu. Pokud tento proces opakujeme do ,,zblbnutí,, - protože si nemůžete se závislostí na sladkém pití nebo ionťáku a tomu podobných pomoci. Dozajista se dočkáte časem přírůstků v podobě kazu - jednoho, dvou, tří ..... o to rychlejší to bude, pokud nebudete dobře/ideálně čistit. pH úst se po cca 20/30 minutách navrací do neutrální hodnoty (při této hodnotě se sklovina neodvápňuje). Každopádně pokud opět ucucneme, užďobneme čehokoli sladkého, děj se opakuje. Stále dokola a dokolečka. Což znamená, že kyselé prostředí v ústech je tam nonstop a také se nonstop odvápňuje sklovina zubu (což znamená rychlejší proces vzniku kazu) a vrty vrt, případně platíme a platíme. TEORIE DOST! Nemám ráda dlouhé povídání o tom samém dokola a vím, že toto téma se propírá velmi často. Nechme promluvit fotku a třeba příště sáhnete po kohoutkové vodě než po těch šílených, plastových a předražených sladkých hrůzách, které neprospívají jak zubům, tak hladině cukru v krvi, vaší váze ba dokonce ani vaší peněžence. A už vůbec to nekoupíte svému milovanému dítku.
POKUS V KELÍMCÍCH!
V létě jsem nakoupila nápoje ,,hromadného ničení,, (v krámu jsem se trošku styděla, přece jen jsme na malém městě) a koupala v nich třenové zuby dospělého člověka (děkujeme paní doktorce Karpíšků a děkujeme ortho pacientům, že nám je zanechali v ordinaci). Každé 2-4 dny jsem měnila obsah kelímku a zuby se koupaly nonstop měsíc v nálevu.
Myslím si, že fotky, které jsem nijak neupravovala (po 30-ti dnech hore nad textem, po prvním týdnu vpravo v mřížce) jsou absolutně názorné a lze si z nich udělat náhled na přecukřené nápoje. MŇAM! Čité vodě ZDAR! A přestaňte to zvěrstvo pravidelně pít a dávat svým dětem :-)