top of page
  • MDDr.Zdeněk Brachtel

Politika, média, sliby, chyby?

„Jít k zubaři takzvaně na pojišťovnu. Tedy tak, aby ošetření bylo hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Prostě už žádný „cash“. A to i v případě potřeby akutní péče u jiného než svého zubního lékaře.

▶️Také více zubních lékařů co berou dětské pacienty.

▶️Nové výkony, jako třeba sedace, neboli zklidnění, u dětí, což zubařům umožní jejich ošetření přímo v ordinaci bez nutnosti hospitalizace.

▶️Nové úhrady motivující zubaře k péči o pacienty s poruchou autistického spektra či jinou psychiatrickou diagnózou.

To jsou hlavní novinky, které pacienty čekají od příštího roku. Stomatologická péče bude mnohem dostupnější!“ (FB profil ministra zdravotnictví Vojtěcha Adama)

Jeden z mnoha článků, který jsem za poslední dobu přečetl. Zajímám se. Zaprvé je to moje práce, která mě baví. Zadruhé se musím připravit na to, s čím budou chodit pacienti ke mně do ordinace, a čeho se budou právem dožadovat.

První přečtení musí potěšit každého, kdo již několik měsíců marně hledá zubního lékaře. Dle slov pana ministra je 90% všech stížností na ministerstvu zdravotnictví právě na nedostupnost zubní péče. Vypadá to, že máme vyhráno, pan ministr maká a bude líp! Je to ale pravda nebo ne?

Pojďme se na jednotlivé sliby podívat, a to očima zubního lékaře, který pracuje ve smluvní ordinaci.

Momentálně do ordinace neregistrujeme žádné pacienty, ty svoje objednáváme zhruba za čtyři měsíce. Většina pacientů vyžaduje nadstandardní péči, kterou si ráda zaplatí. Nikdo nechce přední zub „zamáznout“ jednobarevnou rádoby bílou výplní, kterou hradí zdravotní pojišťovna. Šířit názor, že v zubní ordinaci nebude žádná platba „cash“, považuji za čiré šílenství. Nikdy tomu tak nebude z jednoho prostého důvodu: Většině pacientům tento pojišťovenský standart prostě nestačí.

Akutní problém u neregistrovaného pacienta samozřejmě řešíme, jen si tento pacient musí většinou počkat. Přednost mají samozřejmě objednaní pacienti a také naši registrovaní pacienti.

Největší „bombou“ plánovaných změn pro příští rok je úhrada sedace u nespolupracujících dětských pacientů. Možnosti jsou v zásadě dvě. Je možné použít rajský plyn anebo vhodné léčivo. Nová úhradová vyhláška pro rok 2020 skutečně takovou možnost připouští, ale pouze v případě, že je ošetřující lékař odborníkem pro ošetřování dětí, tzv. pedostomatolog. V běžných ordinacích, kterých je v republice naprostá většina nedochází k žádné změně. Případnou sedaci dítěte bude, stejně jako do dneška, hradit rodič dítěte.

Zohlednění časové náročnosti ošetření u pacientů s psychickou poruchou vítám. Podmínkou zvýhodnění je ale potvrzení psychiatra, že se jedná o pacienta neošetřitelného v běžném režimu. Takže před zubařským ošetřením bude nutná nejdříve návštěva psychiatrické ambulance.

Bude opravdu zubní péče dostupnější? Dovolím si tvrdit, že bude stejně nebo méně dostupná jako v posledních letech. Někteří lékaři odejdou do důchodu. Určitý počet nových lékařů dokončí svoje studium a začne se věnovat pacientům. Problém je v tom, že tito noví lékaři pracují v jiném režimu, s jinými materiály, než jejich předchůdci. Čas ošetření každého pacienta se proto navyšuje. Dochází proto ke snížení počtu pacientů, o které je schopna se každá taková nově vzniklá ordinace postarat. Dokud nebude počet nově vystudovaných zubních lékařů vyšší, než počet lékařů odcházejících do důchodu, nikdy nebude zubní péče dostupnější.

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page