top of page
  • Iva Zezulová, DiS.

Neperoxidové bělení a modré světýlko

Smazala a opět napsala jsem tento článek asi desetkrát - přísahám. Je to tak ošidné téma, (a po zkušenosti s AP pastou) že si dávám velký pozor abych vyjádřila vše tak, jak chci. Snad to opět nevyšlehá plameny do nebe a pomůže věci.

Téma, které bych ráda trošku nakopla je bělení zubů neperoxidovými preparáty a co více, bělení zubů neperoxidovými preparáty v kosmetických salonech, SPA a jiných tomu podobných prostorech.

Nedávno volal do ordinace ženský hlas, ptající se na dentální hygienu před oním neperoxidovým bělením se světýlkem. Zpozornili jsme - my zubatí. Pobavili jsme se o tom a chtěli vědět o problematice více. Zapátrala jsem po internetu, pochroupala články a diskuze ohledně spokojenosti zákazníků po neperoxidovém bělení, prošla možnosti, ceny, poskytovatele. Dostala jsem se k všemožným webovým stránkám, kde se neperoxidové, světélkové bělení nabízí. Všude slibují nemožné - až 14 odstínů kupředu, bezbolestnost a světe div se, to vše za cca 40 minut a něco málo kolem tisícovky. NEKUPTE TO!

Světýlkem to není, věřte mi, světýlko maximálně zahřeje bělící gel, urychlí reakci a tím sníží šanci na jakékoli vybělení. Žádné ,,super,, vlny na bělení to nevysílá. Není to ani reakcí karbamid peroxidu či peroxidu - jsme přeci na neperoxidovém bělení. Není to ani zázračnýma rukama, které vás ošetřují, ba dokonce to není ani všemožnou účinnou bio, eko, přírodní látkou (nic proti eko, bio, vegan a spol - vůbec ne). 

TAK! ČÍM TO JE?

Abychom se dobrali k nějakému výsledku. Objednali jsme na kosmetickém portálu balíček neperoxidového bělení. Co přišlo bylo až roztomilé. Kosmetická taštička, bryndáček, ubrousek, prsťáček na očištění zubů před aplikací gelu, sprej  pro akceleraci a samotná stříkačka se stříbrným, nepěkným gelem (pokud porovnávám gely peroxidové, byl nepěkný). Zkrátka cena odpovídá tomu, co nám bylo doručeno. To jak to vypadá, ale stále nevypovídá o tom, jak to bělí a na čem to funguje. V našem případě jsme dostali stříkačku naplněnou propylen glykol glycerinem, polymerem kyseliny akrylové, olejem máty peprné, triethanolaminem/TEA, slídou, peruhličitanem sodným, sukralozou, vodou a limonenem. Prohlédla jsem zběžně reakce jednotlivých látek a jejich důvod zastoupení v gelu. Našla jsem, co jsem hledala :-) Peruhličitan sodný reaguje s vodou za vzniku H₂O₂ nebo-li PEROXIDU a uhličitanu sodného.

Tramtadadaá!

Fajn, máme původce peroxidu a máme i vodu ve spreji. Reakce může proběhnout.

Po prozkoumání internetu a pochopení peroxidového bělení nazývaného neperoxidové nás táhne touha ozkoušet to na sobě. Zdenda si dává kus gelu na přední jedničku a za zhruba 15s se začíná šklebit a říká, že to pálí. Valím oči a hlavou mi běží, že psali, že je to bezbolestné. Říkám - jsi cíťa a zkouším také. Měl pravdu. Nástup rychlý, štípe to jak blázen a okamžitě to ze zubu sundavám. 

No, co teď? Jak zjistíme, kolik peroxidu tam je? Vzpomínám na svou kamarádku Lucku Gruberovou, která se pohybuje na VŠCHT, podotýkám již po studiu, ne v roli studentky. Oslovuji ji. Píše, že jsem se netrefila do jejího odvětví, ale že to zkusí. Odesílám vzorky a těším se na výsledek.

A co myslíte, měl ho tam?

Měl. Lucka zasílá zpět výsledek měření. Budu ji citovat, abych netlumočila něco tak, jak nemám.

,,Ahoj Ivo, provedla jsem několik měření a obsah vodíku ve vzorku mi vyšel 0,47% (plus/mínus 0,002%). Není to nijak závratné množství, ale přesahuje to povolený limit 0,1% vodíku. Stanovovala jsem to manganometricky (titrací manganistanu draselného) v kyselém prostředí (vzorek rozpuštěný ve zředěné kys. sírové).,, 

Lucka mi nafotila i pár fotek aby jste nám opravdu věřili. Přidávám k článku. Slabě růžové zbarvení roztoku odpovídá přítomnosti peroxidu vodíku ve zkoumané látce.

Více k tomu asi nelze.

A teď se ptám. Jakto, že se dá v ČR sehnat stříkačka pro nelékařské obory, která má 0,5% peroxidu vodíku (v lékařských ordinacích se užívá 3%-6%), když zákonem je dáno maximální množství 0,1% pro nelekařské užití (Směrnice Rady 2011/84/EU)? Jakto, že se k tomu dostanu já, jakožto řadový zákazník? Jakto, že toto ,,neperoxidové,, bělení je umožněno aplikovat v ne-ordinacích, omlouvám se - neodborníky? Vědí to salony, že bělí peroxidem ač prodávají neperoxidové bělení? Kdo to prodává, přeprodává? Ví tento překupník, že prodává něco, co se tváří zcela jinak? Kdo hlídá to, že to někdo prodává lidem, kterým to nemá v rukách co dělat?

Uvědomuji si, že vše ohlídat nejde. Proto tento článek berte jako něco, co by vám mělo lehce pootevřít oči v této problematice. Ať už jste zapřísáhlý odpůrce peroxidu. Nebo někdo, kdo koupil neperoxidovým bělením zajíce v pytli, protože 0,5% peroxidu vodíku na 40 minut nevybělí nic, bohužel. Množství peroxidu je malé pro jakýkoliv udržitelný výsledek a velké pro ruce někoho, kdo o problematice chrupu úspěšně nedokončil své vzdělání a nemyslím tím rekvalifikační kurz.

Závěr nechám na vás. Ale tak jako před rokem, kdy proběhly články o bělení (aby bílá bílou byla 1-3), na vás apeluji. Nekupujte zajíce v pytli. Nebojte se peroxidového bělení u odborníků v ordinacích a raději si našetřete. Předejdete možným komplikacích a velkému zklamání. Nebo! Vůbec nebělte.

PS: Lucko, ještě jednou díky, že nám pomáháš s našimi bláznivými nápady a dotazy! HOWGH...

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page