top of page
  • MUDr. Zdenka Karpíšková

KŘUP KŘUP!


Dnes pouze krátký štěk - postesknutí si více formou fotografií než psaným projevem.

Amalgamová výplň na fotografiích se neodstraňovala kvůli kazu. Byla předchozím ošetřujícím zhotovena precizně, bez převisů do mezizubních prostorů, s pěknou modelací a sloužila řádku let, protože lékař odstranil všechen kaz a oslabené tkáně. A protože pacient dobře čistí, nový kaz nevznikl. Pak ovšem při preparaci na nepříliš zdařilou korunku vedlejšího zubu někdo další odbrousil i kus amalgamu, vedle nasadil korunku a do vzniklé spáry se začalo zachytávat jídlo. V této chvíli se pacient dostává do spárů nám a při hledání řešení se s klientem domlouváme na předělání letité amalgámové výplně, byť se dle rentgenu pod ní žádný kaz nenachází a zub nebolí. Impulsem k odvrtání je tedy pouze zachytávání jídla v mezizubním prostoru.

Co jsme pod výplní našli, vidíte na fotografiích. Žádný kaz. To tmavé je zdravá tmavá zubovina (a ověřili jsme si to i indikátorem kazu). Ale nacházíme praskliny v několika místech kavity (červené linie). Praskliny, které by časem vedly k odlomení částí zubu. A často vedou. S různě vážnými následky -od odlomení malé části zubní korunky až po frakturu celého zubu vedoucí k jeho ztrátě. Toto bohužel není ojedinělý nález. Podobné praskliny nalézám pod většinou amalgamových výplní, i pod těmi, které jsem sama před lety nadšeně zhotovovala. Amalgámová výplň působí při kousání v zubu coby klín. Rozsáhlá amalgámová výplň vždy představuje riziko prasknutí zubu. Riziko hraničící s jistotou. Amalgám... mnohokrát oslavovaný, mnohokrát zatracovaný. Toto představuje další bod na seznamu "proti".

Amalgamovou výplň považuji za dlouhodobě bezpečnou jen u opravdu drobných kazíků, které nevedou k oslabení vlastních stěn zubu.

Howgh.

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page