top of page
  • MUDr. Zdenka Karpíšková

ZADARMO. HURÁ! …NEBO NE?


Nový rok. Pojišťovny zvedly úhradu amalgamových výplní hrazených z veřejného zdravotního pojištění z 270,-Kč na 495,-Kč a došlo k zákazu používání nekapslovaného v ordinaci odměřovaného amalgámu. JUCHUCHŮ! ...Opravdu juchuchů?

Tak. Přebírám štafetu od Aleše a Zdendy a připojuji své vyjádření na téma amalgámová výplň. Pojďme kousnout do tohoto jablíčka hlouběji -schválně, jestli se dostaneme ke slaďoučkému středu nebo nás čeká kyselé vystřízlivění.

Kvalita použitého materiálu je totiž jenom jedním z mnoha faktorů ovlivňujících kvalitu výplně a celého ošetření. Nebo jinak řečeno: kvalitní materiál ještě sám o sobě nezaručuje kvalitní ošetření. Tleskám zvýšení úhrad. Nikoli však proto, že by bylo řešením dlouhodobého problému, ale protože je prvním signálem, že se v tomto směru začíná něco dít a je tedy možným příslibem řešení opravdu smysluplného. A proč si myslím, že zvýšení úhrad a zákaz nekapslovaného amalgámu není řešením?

Právě protože kvalitní amalgám Vám sám o sobě nezajistí kvalitní výplň. Amalgám je popravdě často neprávem pranýřovaným materiálem. Jde o materiál, který byl po dlouhá léta jedinou dobrou volbou a mnohým z nás (včetně mě) umožnil zachování zubů do dospělosti. Ale dnes? Jako ostatně každý materiál má svá specifika, nároky na správné provedení a správnou indikaci. A tady je kámen úrazu.

Zhotovení amalgámové výplně má svá přísná pravidla a nelze ji kvalitně zhotovit v průběhu 11ti až 13ti minut (kromě skutečně drobounkých jednoploškových výplní). Proč uvádím právě 11-13 minut? Protože průměrná minutová sazba zubní ordinace v České republice byla v loňském roce 37 až 46,-Kč/min. Znamená to, že průměrná ordinace musí za minutu vydělat 37 až 46 korun, aby se uživila (zahrnuty jsou veškeré náklady: splátky přístrojového vybavení, dentální materiály, nájem, mzdy, energie ...atd.). Průměrná správně zhotovená amalgamová výplň trvá kolem 40 minut. Takže pokud Vám zhotovím amalgamovou výplň se všemi náležitostmi a vykážu tento výkon pojišťovně, prodělám. A pokud ji zhotovím tak, abych se vešla do pojišťovnou zaplacených jedenácti až třinácti minut, proděláte Vy, protože se Vám nedostane kvalitního ošetření. -Neudělám spoustu kroků, které bych udělat měla, protože je prostě nestihnu; v zubu zůstanou zbytky kazu, výplň bude natlačená do dásně v mezizubním prostoru nebo naopak se nebude vedlejšího zubu dotýkat a bude se v mezeře zachytávat jídlo (takže mezizubní prostor buď nebude možné vyčistit a časem vznikne nový kaz, nebo budete po každém jídle zoufale šťárat zbytky natlačené do mezizubí), o tvaru kousací plošky plnohodnotně se účastnící žvýkání si můžeme nechat jen zdát... atd. Jak vypadají takové výplně, se kterými pacienti přicházejí, vidíte na horním obrázku (a to buďte rádi, že nevidíte, jak vypadají zuby pod výplněmi :-( ). V rámci přípravy článku jsem požádala několik nově příchozích pacientů o svolení jejich výplně vyfotit a publikovat. A některé z vyfocených nejsou starší než dva měsíce od zhotovení. Autoři výplní jsou různí, společným jmenovatelem je jedna jediná věc: jedná se o výplně hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Bohužel.

Znovu opakuji: průměrnou vyplní “na pojišťovnu” šidím buď Vás nebo sebe. Vím to dobře, protože coby zaměstnanec polikliniky jsem kdysi poctivě vyráběla amalgamové výplně se všemi náležitostmi a vykazovala je pojišťovně... a tím táhla svou ordinaci ke dnu. Dopadlo to tak, že ještě ve chvíli, kdy jsem “šla do soukroma”, jsem podepsala s poliklinikou dohodu o uznání závazku. A propad, do kterého jsem ordinaci zhotovováním kvalitních výplní na pojišťovnu dostala, postupně poliklinice splácela.

Coby vzpomínka na toto samaritánské období mi zůstal nespočet výplní zubů mých pacientů, které jsou stále bez problémů “ve funkci”, některé přes 15 let (příkladem budiž foto průměrně velké výplně a megavelké výplně-amalgamové korunky pod článkem). Kvalitně zhotovený amalgám si svou reálnou cenou nezadá s fotokompozitní výplní, jejíž benefity v současnosti jednoznačně nad amalgámem převažují. (Toto by vydalo na samostatný článek, protože rozhodně nejde jen o estetické kvality materiálu.) Amalgámovou výplň “na pojišťovnu” vzhledem k uvedenému považuji za sociální řešení pro pacienty v absolutní sociální nouzi, protože jde o řešení velmi dočasné, polovičaté, často samo o sobě způsobující další komplikace.

Co je tzv. “zadarmo” se nemusí vždy vyplatit. Pokud Vám na Vašich zubech záleží, zvolte kvalitní ošetření. A nebo ještě lépe: naučte se perfektně zuby čistit, abyste ošetření zubního kazu vůbec nepotřebovali.

Tam, kde jde o zdraví, je jediná přípustná kvalita: ta nejlepší.

Děkuji, že jste dočetli až sem.

Přeji Vám krásný rok 2019 bez kazů!

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page