top of page
  • MUDr. Aleš Bohuslav

Zubní péče na pojišťovnu

Ano, každý z nás se snaží ušetřit co nejvíce peněz, aby pak měl na svoje radovánky (ať už je to cokoliv). Všechno se zdražuje. Potraviny v obchodech, rohlíky u pekaře, jídlo v restauracích, sestřih u holiče, auta v autosalónech, dovolená v Chorvatsku, elektřina u ČEZu, a tak bych mohl ještě chvilku pokračovat, až bych skončil – nové zuby u zubaře. Ale proč? Vždyť přece podle našich zákonů máme nárok na bezplatnou zdravotní péči včetně zubaře.

Bezplatná zdravotní péče u zubaře. To je pojem. Co si pod tím vlastně máme představit? My zubaři to máme jasně dané souborem nějakých kódů. Kódy, které charakterizují jisté úkony v ordinaci. Mezi takové kódy patří třeba preventivní prohlídka, zhotovení rentgenu, nebo třeba aplikace injekce proti bolesti. A mohl bych pokračovat zhotovením výplně, vytržením zubu a vyrobením vyndavacích zubů.

Do ordinace přijde pacient, který je uvědomělý a chodí pravidelně na preventivní prohlídky, že mu vypadla výplň. Chce si to nechat opravit na pojišťovnu, protože minulý týden ho stála oprava automobilu nemalou částku. Samozřejmě automobil je důležitá věc, to chápeme všichni. Jaké jsou tedy možnosti opravy zubu? Na pojišťovnu lze udělat výplň, nebo celokovovou korunku, nebo zub vytrhout a udělat zub vyndavací. Vše záleží, jak ten zub je poškozený.

Začněme tou výplní na pojišťovnu obecně. Pojišťovna zaplatí zubaři čas na necelých 10 minut práce (podle nákladů průměrné praxe v ČR). Co se dá za takovou dobu všechno stihnout? V rádiu zahrají tak 3 písničky, hodně rychlou chůzí se dá ujít jeden kilometr, šikovní jedinci si stihnou nalakovat nehty na rukou, moje babička zvládne uvařit čaj, osmažit vajíčka a namazat chléb máslem. Položme si otázku, je toto vůbec adekvátní čas pro zubaře na zhotovení kvalitní výplně? Celokovová korunka je na tom s časem velmi podobně, navíc se ještě musí zaplatit práce laboratoře, která ten čas ještě podstatně zkrátí. Vytrhnutí zubu je samozřejmě extrémní řešení, ale také je to možnost.

Naše bezplatná zdravotní péče, na kterou máme nárok, nebere vůbec v potaz skutečné náklady samotného stomatologického zařízení. Zubaři, ač soukromí podnikatelé, jsou nuceni prodávat svoji práci za státem dané peníze. Proto, aby zubaři měli co nejmenší ztrátu, zkracují čas, který je zapotřebí k samotnému výkonu, např. zhotovení výplně. Další možnost, kterou někteří zubaři využívají, je zrušit takovou smlouvu s pojišťovnou vůbec.

Do teď jsme se bavili jen o jednotlivých kódech. Jsou to jen jednotlivé kroky. My zubaři se ale díváme na chrup jako na celek, jak to všechno dohromady funguje. Když vypadne jeden článek, má to vliv i na celek. Pokud mají zuby sloužit dlouho, je potřeba tohle všechno vzít v úvahu a zvolit vhodný typ ošetření. Spravení kazu výplní, která na zubu nesedí tak, jak má, bude mít vliv i na zuby vedle, na zuby v protilehlé čelisti a v neposlední řadě také na čelistní kloub.

Každý by se měl zamyslet nad tím, co pro něj jeho zuby znamenají, jak dlouho je chce mít v puse plně funkční. Nerozumné rozhodnutí v mladém věku dožene člověka v pozdějších letech a zpravidla o to hůře. Prostě co se ušetří v mládí, ve stáří stojí 10x tolik.

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page