top of page
  • MUDr. Zdenka Karpíšková

KUDY CHODÍM, TUDY BĚLÍM!

Vešla do ordinace a byla krásná...

Vílí stvoření se širokánskýma očima a vzpřímeným postojem. Vlasy do půli zad se kroutily jak hadi. Vysoká a štíhlá byla tak, že jsem si vedle ní i se svými stopětasedmdesáti centimetry připadala jako záprdek. Ze všeho nejvíc se mi chtělo vzít foťák a jít ji fotit!

Jenže se usmála. A tak jsem raději zacouvala zpátky ke křeslu a vzala do ruky to, s čím mi to jde nejlíp: vrtačku.

Uprostřed těch plných rtů mezi bílými (skvěle vyčištěnými!) zuby totiž trůnil jeden tmavý.

“Úraz v dětství,” povídá, “Ten zub je mrtvý a proto je tmavý, Prý to nejde nijak vybělit. A aby to vypadalo hezky, musí se na něj udělat faseta nebo korunka. Je to opravdu tak?...”

Ne. Není to tak.

Mrtvý zub (zub bez živé dřeně-nervu) vůbec zákonitě neznamená tmavý zub. Základem je kvalitní ošetření kořenového kanálku. To v tomto případě -jak jsme si ověřili rentgenem- nebyl problém. Problémem -co se barvy týče- je buď neošetřený kanálek, kdy pigmenty vznikající rozpadem mrtvých tkání prostupují zubovinou, nebo kanálek sice ošetřený, ale s materiálem využitým pro kořenovou výplň zasahujícím až do korunkové (“nadzemní”) části zubu. Jako v tomto případě. Tyto materiály způsobují probarvení zuboviny. V kořeni to ničemu a nikomu nevadí. Ale v korunce....ó jé!

Ošetření takto probarveného zubu spočívá v odstranění všech zbytků materiálu pro plnění kořenového kanálku z korunky zubu. Kořenový materiál musí zůstat pouze v kořeni. Oddělí se od korunkové části kompozitem a do prostoru v korunce se aplikuje něžný materiál pro vnitřní bělení zubů s nízkou koncentrací bělících složek. A uzavře se v korunce špuntíkem z provizorní výplně. S pacientkou se na sebe usmějeme, domluvíme si další zubařské rande a může jít. Bělící materiál šetrně pracuje v zubu zatímco klientka jí, spí, směje se, pracuje, prochází se...

Walking Bleach. Tak se té metodě říká. Bělení je šetrné a efekt trvalý. Čas pracuje pro nás.

Po týdnu kontrola a dle situace buď pokračování bělení nebo vyjmutí bělícího materiálu a následné uzavření prostoru v korunce zubu kompozitní výplní.

Krása!

A minimální invazivita -mantra moderní zubařiny. :-)

Faseta i korunka by znamenala broušení zdravých zubních tkání. A slečnu bych odsoudila doživotně k výměnám protetických prací ve chvíli, kdy by z nějakého důvodu faseta či korunka dosloužila.

Takhle má vlastní zub a krásný úsměv, kterým bezostyšně oslňuje svět.

Nepochybuji o tom, že nejsem jediná, kdo by se nejraději chopil foťáku.

Chudáci chlapi! :-D

A proto -když je třeba- kudy chodím, tudy bělím! :-)

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page