top of page
  • Iva Zezulová, DiS.

,,Kořínkový,, kartáček na zuby

Nepřišel pacient, sedím v křesle a čekám, zda přijde ten následující - no jo, prázdniny. Zvláštní mód, který zná každý, kdo poskytuje služby. Přichází Aleš, chápejte jako doktor Bohuslav, z vedlejší ordinace. Usedá a prohazujeme pár slov o prázdninách a pacientech (je to každý rok stejné). Došla slova i na blog. Prudím všechny zubaté, kdykoli to jen jde, aby blog jel a příspěvky byly. Tím jsem na sebe práskla, že jsem prudérním prudičem týmu (sto-pro tím nejmíň v kolektivu oblíbeným), ale co, někdo to dělat musí. Proč o tom všem píšu. Aleš přišel s tím, že se ho kamarádka ptala na názor na kořínkový kartáček. To je nápad! Před rokem jsem nám do tachovských ordinací objednávala každému jeden, chtěla jsem článek napsat, ale v zápalu boje s něčím jiným, jsem na něj dočista zapomněla. Tak se tedy vracím, děkuji.

Troška těch informací od výrobce. O kořínkovém kartáčku píší prodejci, že je to prastará alternativa čištění zubů, která byla užívána převážně v arabském světě. Je vyráběn z kořenů stromu Salvadory perské, která roste v savanách a pouštích. Díky tomu horkému bydlení je efektivní při přijímání a uchovávání živin (přirovnávám si to k velboudovi) a blahodárných látek. Tyto látky se poté uvolňují při čištění zubů. Čtu také zmínku o tom, že by kartáček měl působit i jako pasta - půjde nejspíše o látky uchované v kořínku, které by pastu měly nahradit.

A teď pár slov o tom, proč dle prodejce užívat kořínkový kartáček. Prodejce uvádí, že kořínkový kartáček má lepší komparativní výsledky než čistění kartáčkem, který známe dnes, má vynikající čistící a leštící účinky na zuby, posiluje dásně, obsahuje antibakteriální a antimikrobiální látky, působí proti tvorbě plaku, zánětům a krvácení dásní. Přirozeně bělí zuby, potlačuje nepříjemný zápach z úst, má vysoký obsah blahodárných látek pro zdravý chrup a zabraňuje usazování zubního kamene či podporuje tvorbu slin pro dobré trávení. Užití kartáčku je jednoduché, oloupete část kůry a rozžvýkáte kořínek na jednotlivé pramínky, aby byly roztřepené a nebyly tvrdé. Zuby se mají čistit tak jako obvykle, ze všech stran a bez velkého tlaku. Hotovo, vyčištěno,spokojeno - prý. TAK, a teď tedy můj pohled na věc. Nejsem milovník křenu a tomu podobných silných chutí. Při prvním zakousnutí se do kartáčku jsem trpěla (i kdykoliv poté). Nejstatečnější byla naše sestřička Janička, ta říkala, že jí to skoro nevadí (ale nerozplývala se). Každopádně, když si někdo zvykne na pastu Parodontax, zvykne si asi i na tohle (nehledě na to, výrobce dělá i kartáčky s příchutěmi). Pro mě čištění dvakrát denně (nebo spíše vícekrát, co doporučuje prodejce), by bylo utrpení. Ale jak píšu, je to věc chutí, někomu může opravdu chutnat. Přírodní, pro přírodu stravitelný, bio - super. Vybělit to opět nevybělí, vzpomeňte si na články o bělení. Složky proti krvácení dásní mohou být, ale co je příčinou krvácení dasní neboli zánětu a parodontózy - nečištění, sám kartáček s jeho obsahem látek nezabrání vzniku onemocnění (to jídlo - pokud ho konzumujete, zkrátka ty přírodní látky obsažené v kartáčku nerozpustí a může jich tam být kolik chce). Možná by jsme se mohli bavit o tom, že nějaké účinky proti bakteriím má, ALE! Když dokonale nevyčistíte povlaky na zubech, můžete tam lít kolik čeho chcete a ty bakterie se opět přemnoží a opět začnou škodit. A nezůstane jen při tom, tyto látky zanedlouho přestanou fungovat a budeme opět na začátku. Takže? Dokonale čistý zub se nekazí, a nepřitahuje další onemocnění okolních tkání.

Co si myslím, že je největším problémem kartáčku je to, že není nijak tvarovaný, lomený a že štětinky nejsou kolmo k rukojeti, ale pokračují v dlouhé ose kartáčku. Plošky přivrácené k jazyku (zádíčka zubů), případně osmičky, sedmičky a jejich zadní plošky - nemůžou být kartáčkem dokonale vyčištěny - a kamenujte mě jak chcete. Dalším místem, kde se mi kartáček nevejde (právě kvůli vláknům pokračujícím v dlouhé ose kartáčku) je prostor za předními dolními zuby (ten, co vždy máme nejvíce zanesený zubním kamenem). Stručně a jednoduše! Kartáček se neohne, je rovný a já ho ve svých ústech při veškeré snaze zkrátka nedostanu k problémovým partiím, bez šance. A co mezizubní prostory? Opravdu si myslíte, že to zabije všechny bakterie v ústech (jako nejopěvovanější ústní voda v televizi) a na mezizubní prostor se sahat nemusí? Ano v dobách tvrdé stravy, nula cukru a nízkého dožitého věku možná - do těch pětatřiceti to asi opravdu stačilo. Ale v dnešní době, bohužel ne. Zuby do sta zkrátka potřebují péči - ze všech stran a DOČISTA! Za mě je kartáček a počin vrátit se k přírodě krásná představa, taková pohádka. Ano, plastům by jsme zase ulehčili (i když dávám body dolů za ten velký plastový obal, zas tak ,,eko,, to není). Ale kazy a paradontóza ze špatného čistění by zase začaly vystrkovat drápky víc, než jsme momentálně zvyklí. Pokud by někdo opravdu chtěl, dá se kořínkový kombinovat s klasickým kartáčkem, nebo případně se solokartáčkem na zadní zuby, kde kořínkový zkrátka nestačí, A! S mezizubním kartáčkem či nití. Jsme zase u toho - stejně se tomu plastu nevyhneme.

Nahrála jsem Vám video (doufám, že si toho budete cenit, nečistila jsem si zuby 24 hodin abych měla alespoň trošku povleklé zuby a barva se mi na povlak nalepila - ani nevíte, jak jsem trpěla :-), aby mě opět někdo nehejtoval, že jsem nevyzkoušela, nemám důkaz a že něco pomlouvám. TOŽ. Nabarvila jsem. Každou půlku úst jsem čistila 2:30 minuty. Výsledek asi vidíte sami - lépe na obrázku. A to se nebavíme o tom, že jsem na vás nevytasila ty záda zadních zubů/stoliček, byly opravdu hodně barevné - v pravé půlce úst rapidně, levá v pořádku. Bohužel.

Vůbec nic nepomlouvám přátelé. Jen se snažím aby jste měli dokonale čisto a aby vaše vnoučata ideálně nevěděla, co jsou zuby do sklenice. Pokud to někomu čistí, nemá kazy, nemá zubní kámen a zvládá do toho kousat třeba hodinu denně, nemá osmičky a užívá mezizubní pomůcky, nenamítám a kvituji. Ale kolik z vás tuhle podmínku splní? V našem uhnaném světe, kdy mi každý v křesle říkáte, že nemáte čas ani na mezizubní hygienu, která trvá s bídou tři minuty? :-)

Pro eko-bio akčňáky! Navrhuji za odlehčení od plastů, měnit jen hlavičky kartáčků a madla nechávat (jako to funguje u elektrických). Ale žádného výrobce manuálních kartáčků s touto možností, bohužel neznám, neviděla jsem. A!Určitě doporučuji zubní pasty, fluoridy nejsou látky, které je radno podceňovat - alespoň u většiny z vás :-)

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page