top of page
  • MDDr.Zdeněk Brachtel

Zubní pohotovost a mé služby ve Spálené ulici

Velký pátek. Dvacátého třetího prosince večer. První den ze čtrnácti denní dovolené mého zubaře. To jsou klasické příklady dnů, kdy začínají bolet zuby, vždycky jako naschvál. Nedá se nic dělat, je potřeba vyrazit na zubní pohotovost.  

Zubní pohotovost u nás v republice funguje dvojím způsobem. Ve větších městech funguje vždy od večera do rána, o víkendech a svátcích nepřetržitě. Další variantou, a to častěji v bývalých okresech odkud to je do většího města daleko, je ošetření v ordinacích lékařů podle předem daného rozpisu. Tyto služby fungují většinou na několik hodin v sobotu dopoledne, vždy v ordinaci konkrétního lékaře, každý víkend jiného. Společné pro všechny pohotovosti je to, že jsou určeny pro akutní ošetření naléhavých stavů. A to většinou akutních otoků, úrazů nebo nezastavitelného krvácení po vytržení zubu. A k tomu jsou také vybaveny.

Sám jsem sloužil čtyři měsíce na centrální pražské pohotovosti ve Spálené ulici. Vybavení ordinace žalostné. Vrtáčky jsem si nosil raději vlastní, těmi tupými, co byly k dispozici, mi bylo líto již tak vystresované pacienty trápit. Skalpel k rozříznutí otoku nebo kleště tu samozřejmě byly. Rentgen byl údajně k dispozici ve druhé místnosti - nikdy jsem ho neviděl. S tímto vybavením samozřejmě nejdou dělat zázraky, ale od bolesti jsme většinou pomohli. Pacienti vždy čekali, někdy i několik hodin. Za pěti hodinovou službu jsem ošetřil přes 60 lidí (vychází to cca 5 minut na hlavu). 

Pro mne to byla zkušenost k nezaplacení. Na druhou stranu plně chápu, že většina návštěvníků není spokojena. Je potřeba ale říci, že na vině nejsou zubní lékaři, kteří - většinou po práci, na pohotovosti slouží, ale zdravotní pojišťovny potažmo stát, kterým úroveň služby vyhovuje. Když už se vám poštěstí a musíte zubní pohotovost navštívit, obalte se trpělivostí, budete čekat. Vyražte opravdu jen v momentě, kdy je ošetření nezbytně nutné. Zkuste si před ošetřením nebrat léky proti bolesti, ušetříte lékaři spoustu práce. Vše co jen lze, přečkejte a vyřešte se svým lékařem v jeho ordinačních hodinách. Seznam pohotovostí v ČR https://www.dent.cz/aktualita/412-prehled-zubnich-pohotovosti-v-cr/ Pohotovost Denisovo nábřeží https://www.eucklinika.cz/plzen/nase-oddeleni/sluzby-v-zarizeni/zubni-pohotovost

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page