top of page
  • MUDr. Zdenka Karpíšková

MÁM HROZNÝ ZUBY...


“Tak jo: mám hrozný zuby!” ...Uf! To je jak zubařský coming out...

Toužila jsem jít studovat zubařinu a děsila jsem se toho, co nastane. Totiž že nevyhnutelně přijde chvíle, kdy v rámci studia budu muset otevřít svá ústa a nechat se spolustudenty vyšetřit. (Jak jinak bychom se to naučili...) A že v té chvíli červená studem otevřu ústa a mé zuby začnou vyprávět příběh...

A ten příběh bude znít nějak takto:

“Dobrý den, jsem prase, těší mě! ...Tedy byla jsem. Než jsem se naučila čistit zuby. (Ale to bylo teprve nedávno.) Předtím jsem si zuby sice čistila, ale špatně. A mezizubní prostory jako by neexistovaly. Takže mi to hnilo, každou chvíli z jiné strany, a já si úplně vážně říkala, že mám holt smůlu. Že holt mám tu vysokou kazivost, no. Tuto teorii podpořili i zubaři, ke kterým jsem chodila a kteří mi tu hnilárnu vždycky nějak zamázli (takže některé zuby připomínaly malá mozaiková dílka nechutnostmi provokujícího umělce). A kteří se příliš netrápili tím, zda pod výplní třeba nějaký kaz nezůstane, jestli výplň bude mít tvar zubu a ten bude nadále čistitelný, i zda nejsou zbývající zubní tkáně příliš zeslabené a nebudou praskat...”

A tuto báječnou story má ústa převyprávěla každému kolegovi, na kterého jsem je otevřela. Znovu a znovu.... hanba mě fackovala. Protože v té chvíli už jsem prostě věděla (stejně jako to dobře věděli oni), že čistý zub se nekazí!

Mno. Čistit jsem se naučila (a nadále naslouchám připomínkám své dentální hygienistky) a zuby jsme si hned po škole navzájem se spolužákem “převrtali”, odstranili všechny kazy pod kontrolou indikátoru kazu a (v nadšení z přednášek MUDr.Sedelmayera <3 ) je opatřili rozsáhlými amalgamovými výplněmi vyřezanými do tvaru zubů. Super!

Tak jde čas... Čistím jako vzteklá a mnohé iniciální léze se mi už desetiletí daří udržet v lati. A svá ústa používám coby odstrašující příklad v rámci motivace k

ištění u svých pacientů. Problémem se však staly amalgámy: rozsáhlé tvrdé výplně ohrožují zbylé zubní tkáně a ty začínají praskat. Zděšeně to pozoruji už několik let, snažím se postižené zuby příliš nezatěžovat a zoufale přemýšlím, komu z kolegů se posadím do křesla... Kdybych si to tak mohla opravit sama! Stejným způsobem, jako mi to funguje u mých pacientů. Potřebuji někoho, kdo mi bude dělat pravidelně diagnostický rentgen. Někoho, kdo mi rutinně nasadí kofferdam. Někoho, kdo je zvyklý běžně probarvovat zuby indikátorem kazu, aby se ujistil, že odstranil všechny nakažené tkáně. Někoho, kdo bude o nálezu v každém mém zubu přemýšlet z různých úhlů pohledu a tomu přizpůsobí způsob ošetření. Někoho, kdo zub dotvaruje pokud možno do stejného tvaru, v jakém původně narostl. Někoho, kdo -pokud by zjistil, že něco přesahuje jeho možnosti- mě odešle ke specialistovi a nevystaví mě neideálnímu ošetření jen proto, že on to ideální třeba neovládá...

Není to vůbec jednoduché.

A tak jsem se (po pár pokusech) ocitla v křesle mého současného zubaře.

A on udělal rentgen....bezbolestně píchnul anestezii....nasadil kofferdam....probarvil kaz....snížil oslabené hrbolky....domodeloval zub tak, že ještě teď zub zálibně osahávám jazykem a obhlížím v zrcadle.... ....Věnoval svůj čas a um mému preciznímu ošetření.

Ležela jsem u něj v křesle s ústy dokořán, sledovala jeho práci z pozice pacienta (který zcela přesně ví, co se právě v jeho ústech děje) a naplňovala mě vděčnost. Protože s ním mé zuby dostávají šanci fungovat v mých ústech ještě hodně dlouho. A protože vím, že najít takového zubaře není nic jednoduchého. A já to štěstí mám. A příště, až na vás otevřu ústa, nerozeznáte spravované od nespravovaného. JUCH! :-)

Teď to bude znít jako trapná reklama, ale nemohu si pomoci.

(A on o tom nic neví a pravděpodobně mě zaškrtí, až si to přečte):

Přátelé, ve Stříbře v zatím nenápadné ordinaci ordinuje zubařský diamant. Pokud vám záleží na vašich zubech, jste ochotni o svůj chrup pe

ovat a toužíte po špičkové péči, neváhejte. Jakmile ten diamant vytáhneme na světlo, bude výrazně nižší šance se k němu dostat. Já se ho nepustím. A pravděpodobně ani nikdo další, kdo má všech pět pohromadě!

Aleši, jsem Ti opravdu moc vděčná.

DĚKUJU!!!

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page