top of page
  • MUDr. Aleš Bohuslav

Vrtám, vrtám a najednou koukám, že...

V životě zubaře rozhodně není nouze o stresové situace. Jedna z takových je, když je kaz až příliš velký. Takhle to zní celkem jednoduše, avšak pro zubaře to znamená spoustu dalších náročných úkonů. Mezi takové patří zrovna endodontické ošetření zubu (https://www.zubatyblog.cz/single-post/2018/03/16/Ošetření-kořenových-kanálků---endodoncie). Nedávno se mi takové celkem nenápadné vrtání přihodilo. Pacient měl štěstí, že jsem měl zrovna dostatek času, abych to udělal celé naráz. Na prvním obrázku je vidět, kam až zubní kaz zasahoval. Ta červená skvrna je krev prosakující ze zubní dřeně. V tuto chvíli si obvykle říkám „a doprčic“. Místo, abych začal budovat budoucí výplň, tak musím celou dřeňovou dutinu otevřít, najít kanálky, pořádně vydesinfikovat a nakonec zaplnit. Poté teprve přichází na řadu ta výplň.

Na druhém obrázku je vidět otevřená dřeňová dutina a na jejím dně kanálky do kořenů zubu. V nich je vidět desinfekční roztok, který tam nějakou dobu musí působit.

Na třetím obrázku jsou již kořenové kanálky definitivně zaplněny. Takový zub je už skoro připraven na výplň. Ještě se musí trochu upravit a můžeme začít stavět zub do původní podoby.

Na čtvrtém obrázku je zub již dostavěn a výplň vymodelována. Ještě se musí vyzkoušet, jestli pacientovi někde nepřekáží při kousání. A nakonec vyleštit.

Poslední obrázek je již finální verze zubu po vyleštění.

Celý zákrok trval přibližně 2,5 hodiny. Pacient měl štěstí, že mi pacient, který měl přijít po něm, vypadl, a já mohl v klidu pracovat. Normálně se jedná o minimálně 2 návštěvy.

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page