top of page
  • MDDr.Zdeněk Brachtel

Ošetření kořenových kanálků - endodoncie

Část první: princip ošetření

K ošetření kořenových kanálků (endodoncii) přistupujeme v tom případě, kdy zub ztratí z různých důvodů vitalitu – odumře zubní dřeň, tedy nervy a cévy vyživující zub. Nejčastěji k odumření zubu dojde vlivem zubního kazu, který není včas odhalen a ošetřen. Jak kaz vzniká, můžete sledovat na našem nakresleném videu od doktorky Karpíškové.

Tím dochází k infikaci do té doby sterilní zubní dřeně kazotvornými bakteriemi i ostatními bakteriemi, které máme v dutině ústní. V průběhu ošetření, kdy nerv již odumřel nebo v něm probíhá bolestivý zánět, je potřeba prostor po něm vyčistit, vydesinfikovat a zaplnit zcela beze škvír. Tím je znemožněn přístup bakterií do kořenového systému, které by jinak způsobily šíření infekce a zánětu do kosti v okolí zubu, tzv. váček.

Další, ale již méně častou situací, kdy dochází k odumření zubní dřeně, je úraz zubu – kdy vlivem úrazu dochází k „uskřinutí“ nervů a cév, vstupujících hrotem kořene do zubu. Zde poměrně často dochází v průběhu času ke změně barvy postiženého zubu.

Každému ošetření, kdy má lékař v plánu ošetřit kořenové kanálky by měl předcházet rentgenový snímek (obrázek č.1) postiženého zubu. Je potřeba mít představu o tvaru zubního kořene, případných zahnutí nebo rozdvojení kořenových kanálků.

Smyslem ošetření je ošetřit všechny kořenové kanálky v zubu. Proto jako další krok po otevření dřeňové dutiny zubu je změření délky jednotlivých kořenových kanálků. Toto se provádí speciálním přístrojem (apexlokátorem – probereme v jiné části příběhu o kořenových kanálcích). Případně si pro ověření změřené délky může lékař zhotovit rentgenový snímek ošetřovaného zubu, do kterého zavede kořenový nástroj (obrázek č. 2).

Po rozšíření všech kanálků na požadovanou šířku a důkladném výplachu dezinfekčními roztoky je potřeba kořenové kanálky zaplnit zcela beze škvíry. Jako definitivní materiál pro zaplnění kořenových kanálků se dnes používá gutaperčová hmota a to buď ve formě jednotlivých čepů a nebo v tekuté formě.

Zaplnění kořenových kanálků by měl předcházet rentgenový snímek, na kterém si lékař ověří, že se gutaperčové čepy opravdu dostanou až na konec kořene zubu. Obrázky číslo 3 a 4 znázorňují nedokonale zaplněné kanálky v podobě čísla 3 a dokonale zaplněné kanálky pod číslem čtyři.

Po zaplnění všech kořenových kanálků pomocí čepů a speciálního cementu pro toto ošetření určeného následuje zhotovení výplně (obrázek č.5 před zhotovením výplně, obrázek č.6 po zhotovení výplně) poslední rentgenový snímek, kde lékař ověří přesnost ošetření. (Pro případné čtenáře z řad odborné veřejnosti upozorňuji, že zobrazované snímky jsou čistě ilustrativní).

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page