top of page
  • MDDr.Zdeněk Brachtel

Jak se stát zubařem


Myslím, že neexistuje povolání, na které by se více hodil citát z legendárního českého seriálu, jenž jsem si dovolil trošku poupravit.

„Zubní lékař je umělec a psycholog a stratég“.

Často se mě pacienti ptají, proč jsem chtěl být zubařem. Rodiče zubaři, ba ani lékaři nejsou a i přesto jsem jím chtěl být asi od 15 let. Bylo pro mě vždy důležité, že se jedná o obor, který byl, je a ještě pár let bude nedostatkový. Viděl jsem jistotu toho, že o práci nebude nouze. Další věcí, která mě na zubařině lákala, je úzké propojení mezi studijním oborem a samotným zaměstnáním. Nechtěl jsem se stát absolventem vysoké školy, který sice má diplom, ale neví jak a kde se uplatní. A v neposlední řadě pro mě byla důležitá i vidina toho, že se v poměrně blízké době po ukončení studia mohu osamostatnit a být sám sobě šéfem. Na druhou stranu to byl krok trošku do neznáma. Tuto práci si nelze jen tak na chvilku vyzkoušet. Nemohl jsem si jen tak cvičně u nějakého kolegy vyvrtat pár zubů a zjistit jestli mě to vlastně baví. Leč, vyšlo to!

Vezmeme to ale pěkně od začátku. Vše začíná přihláškou na vysokou školu. Možností u nás máme pět (Praha, Plzeň, Hradec Králové, Brno a Olomouc). Osobně tuto část považuji za největší úskalí. O studium oboru zubní lékařství je poměrně velký zájem a každá fakulta má jiné podmínky přijímacího řízení. Některé dokonce přihlíží i k prospěchu na střední škole. Sám jsem se dostal na plzeňskou fakultu až na druhý pokus, ale můžu říct, že roku stráveném za pokladnou v KFC v Praze nelituji. Aneb není nad to, když si čerstvý maturant „přičuchne“ k opravdové práci. Hned ho to přinutí se více snažit a na svůj vysněný obor se dostat. Po písemných přijímacích zkouškách a týdnu nervozity do zveřejnění výsledků hurá na zápis a můžeme odstartovat pětiletý kolotoč studia na vysoké škole.

Zde si dovolím malou vsuvku. V roce 2004 došlo ke změně vzdělávacího systému (konkrétně zákony č. 95/2004 Sb. a č. 121/2004 Sb.). Dříve nastupovali všichni studenti na šestiletý obor všeobecné lékařství, kde po úspěšném dokončení čtvrtého ročníku byla oddělena část studentů se zájmem o stomatologii. Ti poté dokončili svoje šestileté studium složením státních zkoušek a získali titul MUDr. - doktor všeobecného lékařství (medicinae universae doctor). Dále bylo nutné získat atestaci pro obor stomatologie. Od roku 2004 mají studenti se zájmem o stomatologii vlastní a pouze pětiletý obor zubní lékařství. Tento pětiletý studijní obor zakončený státní zkouškou z šesti předmětů již nevyžaduje atestaci. Pro odlišení tito absolventi získávají titul MDDr. - zubní lékař (medicinae dentium doctoris).

Pět let na vysoké škole uteče jako voda. Ani se nenadějete a po složení 36 zkoušek vás čeká posledních šest státnic a tradá do světa pracujících. Jako v každém oboru, když chce jít člověk s dobou a nezaspat, vzdělávání zkrátka nekončí. Obzvláště posledních pár let máme obrovský boom nových technologií a přístrojů, které nám zpřesňují a usnadňují práci. Ruku v ruce s tím samozřejmě rostou i nároky na lékaře, kteří musí být schopni tyto přístroje obsluhovat. Ze stomatologie se pomalu stává teamová hra. Je potřeba spolupracovat s dentální hygienistkou, ortodontistou, chirurgem, implantologem a to tak, aby léčba dávala smysl a pacientovi investované peníze nepřišli vniveč.

A jak se stát dobrým zubařem? To je velice složitá otázka. Osobně se snažím vždy odvést 100% práci. Nakupovat moderní technologie a držet krok s dobou. Číst nové studie a poučit se z chyb mých i chyb druhých. Věnovat se pacientovi, vysvětlit mu všechny možnosti i úskalí ošetření, případně ho uklidnit, když ho ošetření stresuje.

Ale hlavně, mám svoji práci rád.

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page