top of page
  • MDDr.Zdeněk Brachtel

Náhled pod ruce zubního lékaře - část 1. Aneb co vše je potřeba k extrakci zubu


Mnoho pacientů se mě v ordinaci ptá, co je to či ono. Rozhodl jsem se tedy, že vás v této nové sekci seznámím se vším, co zubní lékař potřebuje ke své práci. Vězte, není toho málo. A tak hurá do toho :-)

Zubařské kleště – nejsou kleště jako kleště

A začneme rovnou, jak se říká, „zostra“. Kleště má každý bezesporu spojené se zubní ordinací. Byl to určitě první nástroj, který začali naši středověcí kolegové používat k tomu, aby svým pacientům pomohli od bolesti. Od té doby samozřejmě zubařské kleště prošly jistým vývojem. Dnes se vyrábí v různých tvarech i velikostech, leč jejich funkce zůstává stále stejná. Pomocí tohoto populárního nástroje zubní lékař pacientovi vytáhne zub, který již není v ústech žádoucí.

 

Aby mohl zubní lékař pacientovi extrahovat jakýkoliv zub, musí být vybaven minimálně dvanácti různými kleštěmi. Samozřejmě u většiny z nich existuje celá řada modifikací. Kleště jsou pokaždé jinak vyhnuté a zahnuté, aby mohl lékař potřebný zub pohodlně uchopit a pacientovi zároveň neporanil tvář. Na první pohled od sebe rozeznáme kleště určené pro vybavení horních a dolních zubů.

Kleště určené pro horní čelist jsou rovné nebo mírně esovitě zahnuté.

Oproti tomu kleště pro dolní čelist jsou lomené tak, že dlouhé osy držadel (to za co je drží lékař) a chapadel (ta část kleští která drží zub) spolu svírají pravý úhel.

U obou variant rozeznáváme kleště pro vytažení řezáků, třenových zubů, stoliček a zubů moudrosti. U horních stoliček máme dokonce speciální kleště na pravé stoličky a levé stoličky. Dále máme ještě kleště určené pro vytažení kořenů výrazně ukažených zubů.

Společně s kleštěmi používají zubní lékaři při tahání zubů i extrakční páky. Nejčastější variantou je bezesporu Beinova páka. Má tvar šroubováku a pomocí ní lékař rozruší spojení mezi dásní a zubem a uvolní zub ze zubního lůžka.

Sice jsme to vzali pěkně od konce, ale pojďme si ještě udělat takové malé shrnutí.

  1. Před každým taháním zubu aplikuje zubní lékař pacientovi anestezii a prostor kolem vybraného zubu znecitliví.

  2. Na uvážení lékaře je, zdali si před výkonem zhotoví rentgenový snímek (pro kontrolu velikosti a případného zahnutí kořenů zubu)

  3. pomocí extrakční páky uvolní zub se zubního lůžka

  4. patřičnými kleštěmi vytáne zub

  5. zkontroluje a ošetří ránu v ústech a poučí pacienta o tom, jak s ránou po zubu zacházet.

Na závěr bych rád dodal, že plánované vytažení zubu by již dnes nemělo být adrenalinovým zážitkem. Mělo by být bezbolestné, samozřejmě s nějakou pooperační ciltivostí (po odeznění anestezie) úměrnou délce a rozsahu výkonu :-)

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page