top of page
  • MDDr.Zdeněk Brachtel

K zubaři nechoď stačí.... Aneb rady babiček, tet a přátel


V tomto příspěvku se pokusím shrnout jedny z nejčastějších chyb, které pacienti ,podoma, vymýšlejí, jen aby nemuseli zasednout do ordinačního křesla. Bohužel, uvědomme si, že právě tím, že nepřijdete ke specialistovi, stav zhoršujete a tím nám znesnadňujete ošetření či komplikujete jeho řešení.

Tak jdeme na to 😊

Kulaté růžové štěstí

Růžovou tabletku Ibalginu asi netřeba představovat. Co se popularity týče, jedná se nejspíše o nejrozšířenější analgetikum (lék na bolest) u nás. Pravdou je, že v případě akutních bolestí zubů, je, společně s Paralenem, nejlepší variantou jak si ulevit. Vždy je ale potřeba myslet na to, že návštěva lékaře je to, co Vám pomůže od bolesti, kterou zatím úspěšně maskujete léky. Dále je potřeba myslet na svoje játra a poctivě dodržovat dávkování uvedené v příbalovém letáku.

”Sousedka mi dala lék, má ho proti bolesti zad”....

Co na to dodat? Máte štěstí, že jste u mě v ordinaci a ne na jednotce intenzivní péče....

Každý lék má svůj specifický účinek a není pro každého (proto se nedají všechny koupit volně v lékárně). Některé silnější léky na bolest mají i vedlejší účinek, o kterém sousedka ani neví. Další možností jak si zkomplikovat život je alergická reakce na nějakou složku léčiva. Takže, cizí léky nebrat.

”Přeci se nebudeš cpát lékama, naše babi si vždycky dala na noc do ucha česnek a bylo”...

Copa bylo, ale teprve bude. Pravidlo číslo jedna je, že česnek patří na topinky a ne do ucha, ani do jiného tělního otvoru.

Česnekové silice, kromě toho, že zajistí typickou vůni, dokážou i poměrně hezky leptat sliznici těla. To znamená, že když přiložíte na noc stroužek česneku do ucha, nebo zevnitř tváře přímo k bolavému zubu, budete ráno trpět nejen bolestí zubu, ale bude bolet i poleptaná tvář. A to jste opravdu chtěli?

”Přeci se nebudeš cpát lékama, náš děda si vždycky vykloktal slivovicí a bylo”...

Metoda je účinná, jenom nesmíte vyplivovat. A také pak nesmíte řídit :-)

”Soused je modelář on ti tu protézu slepí, přeci je nebudeš otravovat kvůli takový prkotině”...

Takzvaná klasická situace. Kdy, většinou tedy pánové - kutilové, přidělají práci nejenom zubnímu lékaři, ale i zubnímu technikovi.

Takže nic nelepit, posbírat všechny části protézy a odvést do zubní ordinace.

”Neznám žádnou věc v puse, co by nedokázala vyřešit genciánka”...

Ano, dříve se této fialové vodičce přisuzovaly skoro až magické účinky. Dnes však je nahrazena modernějšími látkami, a proto doporučuji genciánovou violeť nepoužívat.

Projevy na sliznici a na jazyku v ústní dutině (a to jak zarudlá místa nebo bílé plošky různého rozsahu) bývají často prvními příznaky celkového onemocnění, a to jak u dospělých, tak u dětí. Vše je nutné důkladně vyšetřit a pak zvolit ideální léčbu. Není nic horšího, než když před vyšetřením v zubní ordinaci překryjete zubnímu lékaři " vše problémové" fialovou vrstvou genciánky ... a šmudlo hledej.

”Kamarádka si bělí zuby jedlou sodou s citronem, a jak je má pěkně bílé”...

Jediné správné a pro zuby "zdravé" bělení probíhá v zubní ordinaci resp. v ordinaci dentální hygienistky. A to preparátem obsahující správnou koncentraci peroxidu vodíku, po kterém jsou zuby řádně ošetřeny. Jakýkoliv jiný způsob nedoporučuji, vždy to Vašim zubům jen uškodí. Jedlou sodu raději použijte na čištění pracovní linky nebo sporáku.

Žvýkání hřebíčku, teatree olej, propolis a ostatní

Je jasné, že v případě bolesti zubů zkusí člověk cokoliv, jen aby bolest utišil. Z hlediska zubního lékaře je však jediná správná rada, jak bolesti předejít, a to je prevence. Důkladná pravidelná půlroční preventivní prohlídka v zubní ordinaci a! Světe div se, správné a důkladné čištění zubů. Choďte k zubaři, howgh! 😊

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page