top of page
  • MUDr. Zdenka Karpíšková

Zbavení strachu a bolesti z ošetření


Děs v očích. Třesoucí se ruce. Propocené koláče v podpaží…

“Necítíš se dobře? Stalo se Ti něco??”

“Neee… Jdu dnes k zubaři.”

….a děs a soucit i v očích tazatele.

Strach z bolesti, z bezmoci, z neznámého.

Tak takhle, přátelé, ne.

V moderním stomatologickém ošetření není pro bolest místo.

Aplikace anestezie (=podání látky, která dočasně vyřadí z provozu přenos bolestivých vjemů z místa vzniku do mozku) před každým předpokládaným bolestivým výkonem, je samozřejmostí.

Když půjdeme ještě dál, pak i ono samotné podání anestezie lze odstupňovat a tím ho učinit maximálně snesitelným: např. místo budoucího vpichu “pošmudlat” gelem s anestetickou látkou, chvilku počkat (dokud sliznice na povrchu “neusne”), pak opatrně píchnout injekci a vytlačit do tkáně malinké množství anestetika a zase chvilku počkat (dokud neusnou i hlubší vrstvy sliznice), a pak pomalu (do již “spící” tkáně) dokončit aplikaci.

Zdlouhavé? Možná. Ale jen nepatrně. A udivené vydechnutí napjatého pacienta: “Cože? To už jste mi to píchla?? Já nic necítil!” je sladkou odměnou.

Bolet v průběhu ošetření nesmí nic. A bez váhání nás zubaře informujte, pokud se bolest kdykoli vyskytne. Je to pro nás důležitá informace, abychom mohli proti bolesti zakročit.

Inu dobrá, bolest bychom měli z krku. Ale co se strachem? Co s ochromujícím strachem, který nám brání i rozumně uvažovat?

Jedna z možností boje proti strachu (a v tomto případě i proti bolesti) je dýchání rajského plynu. Rajský plyn podávaný v zubní ordinaci nejčastěji v kombinaci s kyslíkem v poměru 1:1 uvolní stres, napětí, a strach zmizí během tří minut vdechování jako mávnutím kouzelného proutku. Pacient je celou dobu při vědomí, ale nebojí se. Analgosedace rajským plynem rychle odeznívá, po 30-40ti minutách už dokonce smíte řídit auto. A Vy i Vaše děti se po zbytek dne mohou věnovat svým aktivitám bez omezení. Vzhledem k uvedenému je rajský plyn vhodný hlavně ke krátkodobým zubařským zákrokům.

Na delší dobu Vás můžeme “vyřadit z provozu” podáním benzodiazepinů. Také při této formě budete stále při vědomí, ale jde o vědomí změněné a zákrok si s největší pravděpodobností nebudete pamatovat. Musíte mít s sebou doprovod a počítejte s tím, že pro zbytek dne budete pro běžné činnosti nepoužitelní.

Rajský plyn a benzodiazepiny mají své nazstupitelné místo hlavně při ošetřování dětí, ale není výjimkou ani dospělý pacient, kterému je třeba ulevit a umožnit mu projít ošetřením bez jinak těžko zvládnutelného stresu.

A v případě, že nic z uvedeného nelze z různých důvodů použít, přichází v úvahu ošetření v celkové anestezii na specializovaném pracovišti.

Nebojte se o svém strachu s námi zubaři mluvit. Dáte nám tak možnost na něj reagovat, vše Vám vysvětlit a ujistit Vás o naší snaze o bezbolestné ošetření slovy i činy.

Takže ještě jednou:

PRO BOLEST NENÍ V MODERNÍ ZUBAŘSKÉ ORDINACI MÍSTO. Howgh!

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page