top of page
  • MUDr. Zdenka Karpíšková

První zoubek! - a co dál?-


Strk! Šťouch! Štíp! …Tetky se strkají u kočáru, brání jedna druhé ve výhledu, dělají legrační obličeje a vyluzují neidentifikovatelné zvuky ve snaze vynutit si široký úsměv (či ještě lépe smích na plnou pusu) na uživateli tohoto vozítka. Ostříží pohledy všech jsou upřeny do dutiny ústní, dokud se neozve vítězoslavný výkřik: “Je tam! Vyrostl! Vidím první zoubek!!!” …Která ho první uvidí, dostane nové šaty. Juch! Ostatní se zklamaně odvrací a zájem pomalu opadá…

Chyba!

Právě tato chvíle má posunout zájem o pusinku našeho miláčka do vyššího levelu.

Nastal totiž čas začít se o zoubky starat:

[if !supportLists]• [endif]nastal čas začít zoubky čistit (prsťáčkem -silikonovým návlekem na prst, smotkem gázy či měkkým dětským kartáčkem)

[if !supportLists]• [endif]pokud jsme tak dosud neučinili, pak nejpozději teď nastal čas popřemýšlet o tom, co a jak naše zlatíčko jí a pije (cukr v nápojích je největší zlo pro dětské zoubky, spolu se špatnou hygienou je hlavní příčinou vzniku kazu časného dětství. A POZOR! -Z hlediska zdraví zubů nehraje roli, kolik cukru daný nápoj obsahuje, jestli je ho v hrníčku deset kostek nebo půl lžičky. Prostě tam je a to je průšvih. A ještě jednou POZOR! -Cukr je obsažen i ve zdánlivě zdravých nápojích typu čerstvá ovocná šťáva, granulovaný čaj, ovocný sirup neboli šťáva míchaná s vodou. Naučte své dítě pít čistou vodu a dáte mu na celý život základ nejen pro zdravé zuby, ale i pro zdravé, fungující a štíhlé tělo.)

[if !supportLists]• [endif]a -třikrát HURÁ!- nastal čas pochlubit se s novými zoubky panu zubaři. První návštěvy jsou čistě seznamovací: zkontrolujeme zoubky (NIKDY ne násilím. Pokud nám to dítě napoprvé nedovolí, máme na to další a další návštěvy. Postupně, v klidu a s úsměvem dosáhneme svého.), popovídáme o výše uvedených záležitostech, povozíme v křesle, poškádlíme… Podstatné je seznámit dítě s prostředím ordinace a navázat důvěrný vztah mezi všemi zúčastněnými. A tak odmala učit děťátko, že zubní vyšetření dvakrát do roka je pravidelnou a nestresující součástí života.

​​Nedopusťme, aby se v ústech toho nejvzácnějšího, co nám bylo svěřeno, odehrával dlouho nepozorován scénář zubařského hororu ústící ve fyzickou bolest našeho drobečka a v psychickou bolest všech zúčastněných. Nedopusťme, aby k první návštěvě zubní ordinace došlo až po proplakané noci a aby se tato zkušenost nekompromisně zaryla do paměti dítěte už napořád, kdy pouhé pomyšlení na zubaře po celý život vyvolává stres (a koho z nás v dětství násilím “zaklekli” v zubařském křesle, ten dobře ví, o čem mluvím…)

Zubní vyšetření a ošetření v moderní době nemusí (NESMÍ!) být bolestivou a stresující záležitostí.

Taaaákže: Milé tetky, kdo uvidí první zoubek??? :-D

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page