top of page
  • MUDr. Aleš Bohuslav

RTG vyšetření u zubního lékaře

Součástí každé vstupní a pravidelné preventivní prohlídky by mělo být i rentgenové vyšetření. Rentgen nám pomůže odhalit spoustu věcí, které jsou našemu oku skryté jako například zubní kazy, „váčky“ pod zuby, nebo třeba i rakovinné změny v kosti a další.

Máme několik druhů rentgenů:

1) malý rentgen na konkrétní zuby, kdy se senzor vkládá do úst pacienta nebo-li intraorální rentgen

2) tzv. panoramatický rentgen známý též jako OPG, který dává přehled o obou čelistech zároveň a také o čelistním kloubu a objeví se na něm i čelistní dutiny

3) telerentgen, který nám zobrazí lebku z boku, používají ho zejména ortodontisté

4) CBCT nebo také 3D-rentgen

Intraorální rentgeny

Pacientovi se do úst vloží malý senzor, který je buď napojený přímo do počítače, nebo má v sobě paměťovou fólii (čte se pomocí speciální čtečky), a zvenku se přiloží tubus, který pak vyšle paprsky směrem k senzoru.

Snímky na detekci kazů se nazývají bite-wing (bajtving). Pacient skousne do takového speciálního držátka neboli „křidélka“, ve kterém je senzor a celé se to poté spolu vyfotí, zatímco má pacient skousnuto. Na snímku jsou vidět korunky zubů obou čelistí, jak pacient skousl. Ideálně by se měly dělat každého půl roku na preventivní prohlídce, protože zubní kaz se dokáže vytvořit už za 3 měsíce.

Intraorální rentgen je také nedílnou součástí při ošetřování kořenových kanálků. Někdy je potřeba před samotným výkonem, abychom zjistili, jaké má zub kořeny a kanálky v nich, nebo jaký je u kořene nález. Při samotném výkonu se používá na stanovení tzv. pracovní délky, kdy se rentgenuje nástroj vsazený v kořenovém kanálku. Velmi důležitý je kontrolní rentgen po zaplnění kořenového systému, kdy si ověříme, jestli se nám výplň dostala až na konec kanálků..

Rentgen také využíváme při zjišťování výšky kosti, ve které jsou zasazeny zuby, a její vývoj s postupujícím časem (stav „parodontózy“). Může sloužit i jako kontrola při odstraňování zubního kamene.

Kontrolní rentgen se může dělat i jako kontrola při nasazování protetických prací (korunek a můstků), jestli je dosednutí v pořádku.

Panoramatický rentgen

Správný název je Ortopantomogram nebo zkráceně OPG. Na zhotovení už je zapotřebí větší přístroj. Pacient se k němu postaví, hlava se upevní do dané pozice. Doktor nechá kolem hlavy obtočit senzor i rentgenku, celý proces trvá přibližně 10 vteřin.

Takový snímek by se měl dělat jedenkrát za 2 roky. Je velice přehledný, zubaři dá vědět téměř vše, co potřebuje. Na snímku se zobrazí obě dvě čelisti, zuby i s kořeny, kostní struktury, dále pak čelistní dutiny a nosní dutina, dobře jsou vidět čelistní klouby. Pokud se někde něco děje, díky tomuto rentgenu jsme schopni to zjistit. Na hledání zubních kazů ale tento rentgen není úplně vhodný, malé kazy se zde totiž spíše nezobrazí.

CBCT

CBCT je moderní zobrazovací metoda, která nám v počítači vytvoří 3D model čelistí a zubů. Zatím nepatří k běžnému vybavení zubní ordinace díky vysoké pořizovací ceně. Své využití má zejména v implantologii, kdy si doktoři zjišťují tloušťku a tvar kosti a podle toho naplánují zavedení implantu. Dále se používá ve stomatochirurgii. Na své si přijde i při ošetření obtížných kořenových kanálků.

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page