top of page
  • Iva Zezulová, DiS.

Zánět dásní aneb jednou denně je málo


Pamatujete si reklamu na zubní pastu Parodontax?

Mluví mi z duše. Chápu, že je reklama pro otrlejší povahy, někdo může říci, že je až nechutná. Leč, přiznejme si - u většiny mých pacientů problém v ústech takto začíná. Valná většina lidí se bohužel dopracuje až do samotného konce reklamy, a to do stavu parodontózy, nebo-li úbytku kosti a následného vypadávání zubů. Téma parodontóza bude na pořadu našeho psaní až později, nejdříve se k ní musíme propsat vším, co jejímu vzniku předchází.

Takže s chutí do toho!

Co je zánět dásní?

Zánět dásní neboli gingivitida. Bakteriální zánět, vyvolaný bakteriemi osidlujcími naši dutinu ústní.

Jak vzniká?

Vznik zánětu dásní si můžeme vysvětlit na jednoduchém schématu vah. Naše dutina ústní je ekosystém obývaný několika statisíci bakteriemi, které můžeme rozřadit až na 500 druhů - najdeme zde hodné, ale i zlé druhy.

Pakliže jsou ústa čištěna tak jak se žádá, dokonale, beze zbytků potravy kdekoli v ústech. Ekosystém funguje jako celek a počet hodných druhů bakterií se rovná přibližně počtu druhů bakterií nehodných. Vše je v rovnováze, ústa jsou bez zánětu a jeho příznaků.

Pokud ale ústa čištěna dokonale nejsou - na povrchu zubů zůstává nedokonale vyčištěný povlak neboli zbytky potravy. Nedočištěný povlak skládající se ze zbytků jídla a bakterií, které se zanechanými zbytky živí. Bakterie se následně přemnožují a jsou tím problémem, který vyvolává obranu organismu a následný zánět dásní.

Zvýší-li se počet nehodných bakterií v ústech, miska vah klesne pod jejich rostoucím počtem. Nyní přichází reakce našeho obranného systému. Reakcí těla na přemnožení zlých bakterií v dutině ústní je vyslání většího množství krve do dané lokality. Tedy do dásně v okolí přemnožení bakterií. Následně dáseň zarudne, zvětší svůj objem - opuchne, zcitlivý a začne na podnět (nejčasteji kartáčku) krvácet. A hle, máme tu první část z již výše zmíněné reklamy.

Pokud na to pacient nereaguje a krvácení ignoruje (jinou sortou jsou lidé, kteří kouří, ale o těch někdy jindy) zánět se dostává do chronické fáze. Je to fáze čekání a prohlubování problému. Je jen otázkou pacienta, kdy bude problém chtít řešit. Jsou pacienti, kteří přijdou již v prvopočátcích a problém je za týden, 14 dní vyřešen. Ale jsou také ústa, která přijdou po letech a problém je tak velký a vleklý, že jej musíme řešit několika návštěvami v ordinaci a dny zaléčení se natáhnou na týdny.

Jak to vypadá?

Typickým příznakem je zarudnutí dásně, otok dásní v místě přemnožení bakterií a následná citlivost dotyčného místa. To vše završuje krvácení v míře, která přísluší času trvání problému a to, zda pacient je či není kuřák.

Zánět dásní je zánět jako každý jiný, jen ho mnozí opomíjejí a neřeší, neb krvácení z úst bylo a ještě stále je bráno jako věc, která není zdravotně nijak velký strašák - zkrátka občas přijde a občas zmizí.

Co s tím budeme dělat?

Nejlepší variantou je návštěva dentální hygienistky - seznámí vás s problémy a chybami v čištění, odstraní zubní povlaky, vyleští povrch skloviny, vybere správné pomůcky na míru pacientových úst a následně instruuje samotné čištění. Osvětlení a vysvětlení problému dásní je nedílnou součástí dentální hygieny a je velmi důležité, aby pacient chápal co, kde, jak a proč. A možná proto se mi za celou hodinu našeho sezení nezastaví pusa.

 

Malé sumárum: Zánět dásní není dědičná choroba. za povlak ve vašich ústech si ručíte sami.

Zánět dásní neodezní užitím pasty se stahujícím účinkem nebo ústní vody, neb je vázán na povlak a mechanickou očistu, tzn. pravidelné a dokonalé čištění kartáčkem! Projevy může zmírnit, ale jen na určité časové období. buď to na dobu užívání přípravku. případně na dobu než si bakterie (při dlouhodobém užívání) na účinné látky v prostředcích zvyknou.

Zánět dásní, je zánět jako kterýkoliv jiný v našem těle, nepodceňujte ho!

fluoridy

krček zubu

protéza

ústní voda

dáseň

air-flow

zubní pasta

bakterie

sklovina

bělení zubů

kořenový kanálek

zubní kartáček

solokartáček

můstek

zánět dásní

dentální hygiena

implantát

plomba

Dentální hygiena

zubní kaz

parodontóza

Preventivní prohlídka

Mezizubní kartáček

zubní kámen

zubař

krček zubu

rentgen

parodontální kapsa

čištění zubů

endodoncie

leštění zubů

ordinace

amalgám

čelist

demineralizace

Skloionomer

zubní pohotovost

Sonický kartáček

opg

furkace

zrcátko

bottom of page